Výsledek pátečních voleb do osadního výboru ve Staré Vsi, místní části Bílovce, byl pro mnohé překvapivý. Obyvatelé ale rozhodli a bylo na zastupitelích, aby na svém zasedání v úterý 10. února zvolené členy schválili. Jenže to nebylo jen tak.

K věci vystoupil zastupitel a dlouholetý předseda staroveského osadního výboru Ivo Melecký.

„Měl bych připomínku k tomu, jakým způsobem probíhaly volby do osadního výboru ve Staré Vsi. Nesouhlasím s tím, co je uvedeno na papíru, který před volbami přistál všem občanům do schránek. Je tam několikrát uvedeno mé jméno, a já si nemyslím, že jsem pro Starou Ves dělal něco hrozného, abych byl označován za někoho, kdo vystupuje a rozhoduje podivně a účelově," řekl na úvod Ivo Melecký s tím, že celou věc již projednal se svým právníkem a bude ji dále řešit.

Negativní kampaň

Zastupitelům poté doporučil, aby byly volby prohlášeny za neplatné, protože došlo k ovlivňování občanů. „Byla provedena negativní kampaň vůči mé osobě. Myslím si, že to není správné a mělo by se jednat férově," pokračoval Ivo Melecký.

K pochybení nedošlo

Starosta Bílovce Pavel Mrva konstatoval, že z pohledu městského úřadu při volbách nedošlo k žádnému pochybení.

„Volby jsme kontrolovali a proběhly v souladu se schválenými zásadami. Pokud před volbami byla nějaká negativní kampaň, je to soukromá iniciativa občanů," sdělil dále starosta a posléze upozornil, že jestli Stará Ves nebude mít schválený osadní výbor, nebude se tam nic dít.

Rekordní volby

Zmíněných voleb se zúčastnilo rekordních 196 voličů. „Vyjádřili svou vůli a my, jako zastupitelé, bychom ji asi neměli zpochybňovat," připomněl Pavel Mrva.

Do diskuse se zapojil i Libor Ševeček, jeden z autorů iniciativy Vaše Stará Ves, jenž nastínil její obsah.

„Byly tam konkrétní věci, které se ve vesnici děly, a program lidí, kteří se pod to podepsali. Pokud tam bylo zmiňováno něco z minula, tak to byly snahy o vybudování bioplynové stanice proti vůli občanů, kdy proběhla i podpisová akce, při níž se nasbíralo na čtyři sta podpisů," vyjmenoval Libor Ševeček.

Nízká účast

Dalším bodem iniciativy byla výstavba cyklostezky, kterou občané preferovali před jinými investičními akcemi. Autorům iniciativy rovněž vadilo, že vloni v listopadu byla svolána schůze osadního výboru, o které údajně téměř nikdo nevěděl.

„Na schůzi přišlo asi šest občanů, navíc tam byl ustanoven nový osadní výbor. Nikoho jsme nechtěli urazit. Trestní oznámení je právo pana Meleckého," dodal Libor Ševeček.

Poté bílovecký starosta připustil, že za ním pak Libor Ševeček skutečně byl.

„Ptal se, zda je ještě šance něco udělat s volbou osadního výboru. Řekl jsem, že budeme postupovat podle zásad. Že si mohou udělat kandidátku a že nebudeme bránit iniciativě občanů," uvedl Pavel Mrva.

Své pak ještě přidal i Ivo Melecký.

„Můžu mít jako občan jakýkoliv názor, ale vždycky jsem se držel toho, jak rozhodl osadní výbor a ostatní členové. Nikdy jsem nic nerozhodoval samostatně. Nemám se za co stydět, jen mě překvapuje, že se vždycky ozývají ti, kteří pro tu vesnici neudělají vůbec nic. To mě na tom nejvíc mrzí," nechal se slyšet Ivo Melecký.

Nebudu hlasovat

Do debaty na závěr vstoupil rovněž zastupitel Petr Klimek. „Před jednáním zastupitelstva se mi do ruky dostala avizovaná kampaň. S panem Ševečkem jsme domluveni, že bychom se příští týden sešli. Chtěl by mi některé věci vysvětlit," řekl Petr Klimek a dodal: „Považuji tento způsob za velmi neetický, nelíbí se mi to. Proto dneska nebudu hlasovat pro zřízení osadního výboru Stará Ves. Volba byla legitimní, ale určitě tím byla ovlivněna. Na příštím zastupitelstvu, až nám pan Melecký sdělí informaci o prošetření celé záležitosti, a po tom, co si promluvím s panem Ševečkem, si na to udělám objektivní názor a rozhodnu se, jak hlasovat."

Zastupitelé nakonec odhlasovali, že osadní výbor Stará Ves prozatím zřízen nebude. Také ještě není jasné, zda se budou volby opakovat, nebo budou schváleni původně zvolení členové, nebo bude přijat nějaký jiný návrh.