Ve Frenštátě sice Naše Beskydy s přehledem zvítězily, ale starosta Stanislav Hrabovský získal mandát až jako poslední. Kdyby měly o budoucích představitelích města rozhodovat pouze získané hlasy, pak by byl nový starosta i ve Fulneku. A možná to tam tak i dopadne. Situace je zatím docela nepřehledná. Nejvíce hlasů, tři, mají sice sociální demokraté, kteří nyní drží křesla starosty i místostarosty, ale kromě komunistů budou těžko shánět dalšího partnera do hry.

Také v sousedních Odrách nemá tamní starosta Pavel Matůšů nic jistého a zřejmě mu, po letech vlády jasné pravice, nezbude než pokus o spojení s levicově orientovanými subjekty. V Novém Jičíně by podle hlasů vyhrál současný starosta Ivan Týle. Jenže tam to vypadá, že dva hlasy TOP 09 budou mít cenu zlata. Rovněž v Kopřivnici se bude hodně počítat a kalkulovat. Může tam rozhodnout jediný hlas. A tak relativně nejklidnější by mohli být představitelé Bílovce, Příbora a Studénky, kde vše nahrává tomu, aby to zůstalo při starém.

V obcích je situace stabilnější. Vypadá to, že většina starostů nebude mít problém s obhájením svého křesla, a to včetně těch, kteří nastoupili v průběhu minulého volebního období za starosty, kteří onemocněli nebo zemřeli. Většina těchto stávajících starostů a starostek patřila mezi ty, kdož posbírali nejvíce hlasů.

Určitě však už, alespoň pro příští čtyři roky, neuvidíme ve starostovské pozici Pavla Nikla z Bítova, Jaroslava Petrželu z Hladkých Životic, Antonína Pleška z Hostašovic, Annu Kellerovou z Kujav či Josefa Šimíčka z Lichnova. Ti všichni už letos z různých důvodů nekandidovali. Starostou již zřejmě nebude ani Miroslav Vyhlídal, jehož hlasy voličů pasovaly až na druhého náhradníka. Z těch zvolených má hodně těžkou pozici Zdeněk Vajda v Závišicích. Jeho ČSSD sice vyhrála, ale většinu bude mít spojenectví ODS a KDU-ČSL.

Je také možné, že na některých obecních úřadech dojde k jakési generační výměně. Výsledky celkového pořadí v některých obcích tomu nahrávají. O všem se ale rozhodne až při kuloárových jednáních. Ti, co je povedou, by určitě měli přihlížet k vůli voličů, což se u nás zatím děje sporadicky.