Hasiči v Odrách mají letošní rok důvod k oslavám, vždyť od založení prvního hasičského sboru letos uplynulo přesně sto padesát let.

To, jak to vypadalo v poměrně daleké i v bližší minulosti, připomíná výstava v Městské galerii v Odrách na Masarykově náměstí, jejíž vernisáž se uskutečnila ve středu 29. června v pozdním odpoledni.

„Hasiči jsou pro mě ten nejváženější spolek nejen u nás ve městě, ale v celé republice. Když se člověk dívá na to, co musí zvládat, jak někdy nasazují životy, to je, dá se říci, jakési vojsko, ale pro civilní sektor. Musím také připomenout, že velkou chválu na oderské hasiče je slyšet i v jiných městech, nejen u nás v Odrách. Když jsem byl nedávno v lázních v Třeboni, tak tam pořád jen vyzdvihovali oderské hasiče, kteří tam pomáhali po povodni," řekl v úvodu člen Historicko-vlastivědného spolku v Odrách Květoslav Wiltsch.

ZDROJE FOTOGRAFIÍ

Ten také upozornil, že velkou zásluhu na uskutečnění výstavy má jiný člen spolku Petr Lelek. Společně s kolegy připravovali výstavu skoro půl roku. Materiály na výstavu sháněli ze tří zdrojů.

„Prvním zdrojem jsou samozřejmě hasiči. Novější věci dodal Jan Olbort, jehož otec býval členem, starší věci dodal kronikář hasičů Lubomír Ondračka. Měli jsme možnost si ta alba prohlédnout a naskenovat již dříve, ale mravenčí práce spočívala v tom, co vybrat, aby to bylo výstižné, a taky, aby šlo o zdařilé obrázky" poznamenal Petr Lelek.

Jan Olbort také dodal vlastní snímky, jako fotograf zdokumentoval předešlé výstavy hasičské techniky při dřívějších oslavách výročí oderských hasičů.

„Velmi si cením toho, že naskenoval diapozitivy bývalého výborného fotografa Jana Krále, zakládajícího člena našeho spolku, jenž je již po smrti. Ten udělal nádherný fotoseriál ke stodvacátému výročí SDH," pokračoval Petr Lelek s tím, že nesmí zapomenout na fotografa Miroslava Pšenicu. „Udělal nádhernou sérii fotografií k jedinému ročníku hasičské soutěže, který byl pořádaný na tehdejší dostihové dráze v Odrách. Tím mimoděk zdokumentoval i tu dostihovku," dodal Petr Lelek.

Jako poslední cenný zdroj uvedl bratry Emila a Zdeňka Maeticiucovy, kteří jako Muzejní spolek Rolleder vždy dodají při podobných příležitostech potřebné historické obrázky.

VYVRCHOLENÍ OSLAV

Přítomný starosta oderských hasičů Josef Románek poděkoval členům historicko-vlastivědného spolku za dlouhou přípravu výstavy a zároveň pozval na vyvrcholení oslav, což bude velká výstava hasičské techniky na Masarykově náměstí v Odrách v sobotu 2. července.

„Bude tam k vidění stará technika, od ruční stříkačky tažené koňmi, až po nejnovější techniku v podobě třiačtyřicet metrů vysokého vysouvacího žebříku," uzavřel pozvání Josef Románek.