Oživit turistickou cestu z Hublesky v Bílovci do obce Bílov. Takový cíl si nyní dalo město Bílovec. Již v příštím roce by mohla trasu lemovat křížová cesta s patnácti zastaveními.

Město nyní vyhlásilo jednokolovou veřejnou soutěž na zpracování grafického návrhu křížové cesty. „V současné materiálně zaměřené době jsou duchovní hodnoty stále vzácnější a stejně tak jsou výjimečná místa, která je připomínají," konstatoval starosta Bílovce Pavel Mrva, jenž celou soutěž inicioval.

Nejbližší křížové cesty jsou v Hradci nad Moravicí a mezi Novým Jičínem a Štramberkem. Bílovci podobná cesta vždycky chyběla.

NÁVRAT K HODNOTÁM

„V době, kdy je v Evropě nestabilní politická situace, můžeme vytvoření nové křížové cesty vnímat jako symboliku návratu ke starým křesťanským hodnotám a jistotám. Přestože jde o symbolickou záležitost nevelkého rozsahu, myslím, že může mít velký význam jak pro katolickou komunitu, tak pro širokou veřejnost.

Bude totiž postavena na turisticky atraktivním místě s nádhernými výhledy do krajiny, které přímo vyzývá k procházkám a relaxaci. Protože chceme význam a symboliku křížové cesty přiblížit každému, bude u křížové cesty umístěna naučná tabule," vysvětlil dále bílovecký starosta.

Cesta má být citlivě umístěna do krajiny a má mít podobu subtilních konstrukcí. „Vycházíme z industriální historie našeho regionu, proto trváme na použití tradičních materiálů dřeva a kovu," pokračoval Pavel Mrva.

Předpokládané náklady na vznik cesty představují asi 1,5 milionu korun.

„V souvislosti s tímto projektem jednáme o partnerství s polským městem Kietrz a zvažujeme žádost o dotaci z dotačního programu INTERREG EUROPE. Možnost sponzorovat jednotlivá zastavení bychom chtěli dát také soukromým donátorům," nastínil starosta Mrva.

VÝSTAVA NÁVRHŮ BUDE NA ZÁMKU

Vítěz architektonické soutěže dostane 30 tisíc korun. „Soutěžní návrhy musejí být odevzdány do 30. září 2016 a vyhodnoceny budou v listopadu. Ale už v říjnu budou přihlášené modely a návrhy vystaveny v bíloveckém zámku, aby se s nimi mohla seznámit veřejnost," doplnil na závěr Pavel Mrva.

Na výběru místa pro novou křížovou cestu se podílel také děkan bílovecké farnosti Lumír Tkáč. „Bude postavena na zelené turistické značce, která prochází od Bílovce přes Hublesku k rozhledně Kanihůře v Bílově a případně dál do Fulneku, nebo obloukem zpět do Bílovce. Stejnou trasou vede i cyklostezka," podotkl farář s tím, že každé zastavení nabídne nejen zamyšlení, ale i úchvatný pohled do okolí.

„Samotný úsek křížové cesty, která bude zakomponována mezi nasazené stromy, nebude nijak dlouhý, maximálně 1,5 kilometru," doplnil Lumír Tkáč.

VELIKONOČNÍ TRADICE

Postavení křížové cesty navíc může být podle něj příležitostí, jak vnímat nový státní svátek na Velký pátek. „Projít si v ten den křížovou cestu by mohlo lidem v Bílovci a okolí pomoci naladit se na atmosféru velikonočních svátků a nebrat Velký pátek jen jako den volna navíc," uvedl na závěr Lumír Tkáč.