Město Kopřivnice sklízí jeden úspěch za druhým. Svědčí o tom v krátké době získané již třetí ocenění, které město obdrželo za své webové stránky, věnované životnímu prostředí. Nečekaný úspěch navíc korunovalo zjištění, že Kopřivnice je jediným městem v České republice nad pět tisíc obyvatel, které má samostatný web o životním prostředí.

Ocenění se v letošním roce udílelo vůbec poprvé. Nultý ročník celostátní soutěže, nazvané Zelená informacím, pořádala Týmová iniciativa pro místní udržitelný rozvoj (TIMUR). „TIMUR je pražská občanská organizace, která se zabývá udržitelným rozvojem,“ informoval vedoucí kopřivnického odboru životního prostředí a zemědělství, Hynek Rulíšek s tím, že právě tato organizace vyzvala kopřivnickou radnici, aby se projektu, financovaného ministerstvem životního prostředí, zúčastnila.

Cílem projektu bylo, podle slov Rulíška, upozornit na existenci internetových stránek, poskytujících občanům informace o životním prostředí. „Porota, kde se sešli zástupci Karlovy univerzity, ministerstva životního prostředí, programátoři a další odborníci, jež mají k této problematice blízko, hledala informace o životním prostředí na stránkách všech měst České republiky, které mají nad pět tisíc obyvatel,“ nastínil průběh soutěže Rulíšek. „Z celkového počtu dvě stě osmdesáti poté podle řady kritérií nalezené internetové stránky hodnotila,“ doplnil vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství vzápětí.

Získané desáté místo bylo pro kopřivnickou radnici velkým, nicméně velmi příjemným překvapením. „Je pravda, že desátá příčka mě velmi potěšila a zároveň překvapila. Zjistil jsem totiž, že jsme v České republice opravdu jediným městem, které má samostatné stránky o životním prostředí. Ostatní města tyto informace, samozřejmě, také zveřejňují, ale jinou formou, například pomocí odkazů. Vlastní web, věnovaný této problematice, máme jako jediní,“ sdělil Rulíšek.

Na adrese http://zivotniprostredi.koprivnice.org mohou obyvatelé Kopřivnice najít spousty zajímavých a mnohdy také potřebných věcí. „Náš web obsahuje informace z oblastí životního prostředí, které náš odbor zpracovává. To znamená formuláře, odkazy na legislativu, informace pro běžné občany i podnikatele,“ uvedl Rulíšek. „Kromě těchto věcí jsou na webu k dispozici také takzvané deseti až dvacetiminutové videospoty, informace o ovzduší, o ochraně životního prostředí, lesech, odpadech či autovracích. Prostě informace, které jsou nejen zajímavé, ale také užitečné a potřebné,“ uzavřel výčet Rulíšek.