Časté dotazy rodiček týkající se nutné délky pobytu v porodnici dovedly Nemocnici Nový Jičín k rozhodnutí zkrátit její dobu o jeden den. Samozřejmostí je ale výborné zdraví dítěte i rodičky, stejně jako příslib absolvování nezbytných vyšetření v dalších dnech v ambulanci.

„Maminky se nás v minulosti často ptaly na nutnost pobytu v porodnici po celé tři dny. Řada rodiček má doma podporu a zázemí blízkých, stejně jako klid, který je v provozu nemocnice vždy částečně omezen. V případech, kdy jsou maminka i miminko zcela zdravé, jsme se proto rozhodli umožnit odchod i dříve,“ říká primář dětského a novorozeneckého oddělení Nemocnice Nový Jičín Miroslav Kobsa s tím, že možnosti nejčastěji využívají matky, které mají doma již další děti vyžadující jejich péči, nebo také maminky zastávající alternativní přístup k dětem.

PÉČE PEDIATRŮ

Porodnice Nový Jičín tak konkrétně umožňuje propuštění do domácí péče na základě domluvy po 48 hodinách, a to v případech, kdy šlo o nerizikové těhotenství a dítě i matka jsou po porodu zcela v pořádku. „Zároveň je potřeba, aby byla již v době propuštění pro dítě zajištěna následná péče u některého z pediatrů v místě bydliště,“ připomíná mluvčí nemocnice Radka Miloševská.

„Zdraví maminky i miminka je pro nás prioritou, proto v případě zdravotních obtíží, včetně výskytu poporodní žloutenky u miminka, dřívější odchod domů nedoporučujeme. Pokud je ale zdraví obou v pořádku, maminka zvládá péči včetně výživy a přeje si vrátit se do pohodlí domova, rádi jí vyhovíme,“ dodává primář Kobsa.

Sportovní hala s krytým bazénem v Novém Jičíně. Ilustrační foto.
Bazén v Novém Jičíně je stále staveništěm

Rodiče však musejí počítat s tím, že i přes brzký návrat do svých domovů je nezbavuje povinnosti absolvovat stejná vyšetření, jako novorozenci hospitalizovaní v porodnici. „Konkrétně jde o novorozenecký screening metabolických vad, ultrazvuk ledvin, vyšetření sluchu a zraku, či odběr krve, které dítě musí v prvních dnech života absolvovat,“ vyjmenovává primář Miroslav Kobsa. Vyšetření, která dítě nestihne během prvních dvou dnů hospitalizace, může absolvovat v porodnici Nemocnice Nový Jičín i ambulantně v následujících dnech.

Na závěr primář Kobza dodává, že zkrácení hospitalizace na dva dny však v nemocnici není pravidlem ani nutností. „Maminky, které chtějí v porodnici zůstat plné tři dny a využít veškerých služeb laktační poradny i konzultací péče o novorozence, mohou v Nemocnici Nový Jičín i nadále využívat plné třídenní hospitalizace a v případě obtíží i delší.“

Ve středu 6. září 2017 přijel v rámci své páté oficiální návštěvy Moravskoslezského kraje prezident Miloš Zeman také do Nového Jičína.
V Novém Jičíně mluvil prezident o euru i imigrantech