Celkem připadlo ÚZSVM devětapadesát hrnků s nacistickou tématikou, jež nabyla Česká republika, kterou úřad zastupuje, na základě příkazu vydaného Městským úřadem Bílovec.

„Zájem o tyto keramické hrnky projevila Policie České republiky, Centrála proti organizovanému zločinu, Sekce terorismu a extremismu, která tyto movité věci použije pro studijní účely v rámci příslušných součástí Policie ČR a v jejich vzdělávacích programech, popřípadě je zařadí do sbírek a expozice Muzea Policie ČR či jako podklad pro tvorbu metodických materiálů v problematice pravicového extremismu,“ stojí na webových stránkách ÚZSVM - odbor Odloučené pracoviště Nový Jičín.

Ilustrační foto
S nákupem školních potřeb neotálejte. Kupujte však jen to potřebné

Hrnky, na nichž je vyobrazena říšská orlice, svastika, portrét Adolfa Hitlera či nápis Práce osvobozuje, byly zabaveny muži, který je nabízel k prodeji na různých místech Moravy, například v obcích Nivnice na Jižní Moravě, Baška u Frýdku-Místku, Drahotuše na Olomoucku, Jistebník na Novojičínsku na různých poutích a jarmarcích.

„Muž neměl k prodeji živnostenské oprávnění. Proto byl obviněn ze spáchání přestupku, byla mu uložena pokuta a trest propadnutí keramických hrnků,“ stojí dále ve zprávě zveřejněné ÚZSVM.

Novojičínští policisté pátrají po muži, který se měl v pondělí 9. července kolem 16 hodiny dopustit podvodu na pobočce České pošty v ulici Karla Kryla.
Novojičínští policisté pátrali po neznámém muži. Už se sám přihlásil
Představení kosterního modelu mamuta srstnatého v Zoologické zahradě Ostrava 15. srpna 2018.
Ostravská zoo odhalila model mamutí kostry