Poskytování veřejné finanční podpory, jak se nazývá v podstatě peněžní dotace organizacím a dalším subjektům, zejména na zájmovou činnost ve městě, znají ve všech městech Novojičínska. Ve Fulneku schválili zastupitelé na svém posledním zasedání dodatek k této věci, který zjednoduší přijetí a vyúčtování peněz.

Vše v jedné splátce

„Navrhujeme sjednotit režim vyplácení té dotace z rozpočtu města tak, aby bylo vše v jedné splátce. U sportovních příjemců to bylo tak, že dostaly po podpisu smlouvy jednu polovinu dotace a do konce srpna zbývající část. Ukázalo se to jako neefektivní a zbytečné zatěžování příjemců dotací, kteří museli vyúčtovat dotaci nadvakrát, a také byl problém s dodržováním termínu," uvedl právník Fulneku Václav Dobrozemský, jenž podotkl, že rovněž městský úřad musel kontrolovat dvojí vyúčtování dotace.

Fulnek: nejvyšší přidělené dotace TJ Fulnek 480 000 Kč
TJ Družst. Děrné 75 700 Kč
TJ Sl. Stachovice 179 500 Kč
TJ Sokol Lukavec 80 000 Kč
SDH Jerlochovice 40 800 Kč
SDH Fulnek 45 100 Kč
SDH Děrné 22 400 Kč
Zdroj: město Fulnek

„Částky, které organizace dostávají, nejsou tak vysoké, aby to zatížilo tok peněz ze strany města. Veškeré dotace budou v jedné splátce poskytovány do patnácti dnů od podpisu smlouvy," doplnil právník města.

Obsazení komise

Změnu ocenil zastupitel Jiří Kvita. „Jsem rád, že k tomu došlo, protože jako TJ jsme s tím měli problémy. Muselo se to nadvakrát účtovat a byly s tím potíže, aby se ta druhá polovina vyčerpala," řekl Jiří Kvita.

Nato se ozval zastupitel a bývalý radní René Juroška s přípomínkou k obsazení komise, která rozhodovala o finanční podpoře.

„Vždy jsme ctili pravidlo, že pokud se rozděluje veřejná podpora, tak v komisi není nikdo, kdo o tyto peníze žádá. Byl bych rád, kdyby to tak bylo i nadále," poznamenal René Juroška s tím, že mu taková věc připadá jako střet zájmů.

Přitom patrně narážel na radního Václava Davida, jenž je mezi žadateli a na předložený projekt „Rodina se baví a hraje" získal podporu 18 tisíc korun.

Starostka Fulneku Radka Krištofová argumentovala tím, že když jmenují komisi, nemohou vědět, kdo se bude o peníze ucházet. Juroškovu připomínku ale považoval za správnou i Jiří Kvita.

„Osobně jsem třeba nikdy nebyl v komisi, když jsem v TJ, a nebyl tam ani pan Mariánek za sdružení Comenius. Bylo by to tak dobré, aby to skutečně bylo transparentní, aby tam nedocházelo k tlačence. Když se na některé věci podíváme, tak tam asi k něčemu došlo," zmínil se Jiří Kvita.

Rozdíl

Starostka Fulneku upozornila, že komise je pětičlenná a o celém materiálu hlasuje rada. Navíc částky, které překročí 50 tisíc korun, následně na svém zasedání projednává a schvaluje zastupitelstvo.

„Neumím pochopit rozdíl mezi Družstevníkem Děrné a Sokolem Lukavec, protože Lukavec nehraje na rozdíl od Děrného žádnou soutěž. Děrné má i žáky a podle mě ta částka není spravedlivá," neodpustil si Jiří Kvita poukázat na to, že TJ Družstevník Děrné dostala podporu 75 700 korun, zatímco TJ Lukavec dostala 80 tisíc korun.

Částku pro TJ Lukavec vysvětlil fulnecký místostarosta František Schindler, když uvedl, že na lukaveckém hřišti potřebují na budově opravit střechu, okna i podlahy. „Není to jen na aktivitu," dodal místostarosta.

Rozdělení finanční podpory nakonec všichni zastupitelé odsouhlasili tak, jak bylo předloženo. (Veřejné podpoře v jiných městech okresu se budeme věnovat v dalších vydáních Novojičínského deníku.)