Regionální rada Moravskoslezsko totiž uvolní až třicet dva milionů korun z Regionálního operačního programu (ROP), které poputují na vznik doprovodné infrastruktury k projektu Domy velké vody. Ten má za cíl zajistit nové bydlení těm lidem, kterým vzal nedávný živel střechu nad hlavou. Peníze poputují do Jeseníku nad Odrou, Kunína a Životic u Nového Jičína.

„Evropské dotace z ROP Moravskoslezsko nemohou být pro podmínky a zaměření pomoci ze strukturálních fondů využity přímo na výstavbu rodinných domů,“ uvedl David Sventek, ředitel Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko. Ten však zároveň přiznal, že nic nebrání podpoře doprovodné infrastruktury. „Dotace jsou určeny na výstavbu a rekonstrukce místních komunikací, které vedou k území s plánovanou výstavbou náhradních domků pro lidi bez obydlí a v prostoru plánované výstavby,“ sdělil Michal Sobek z Regionální rady regionu soudržnosti Moravskoslezsko. Finančně bude podpořena také navazující infrastruktura, jako chodníky, dešťová kanalizace nebo veřejné osvětlení.

Termín vyhlášení výzvy ani výše uvolněných prostředků z ROP není ještě známa. „Starostové postižených obcí ale byli osloveni a probíhají konzultace připravovaných záměrů,“ poznamenal Sobek s tím, že cílem je také při předkládání projektu zjednodušit administraci a schválení.