Sedmadvacet parkovacích míst mělo vzniknout ve 4. etapě regenerace panelových sídlišť ve Frenštátě pod Radhoštěm. Parkovací plocha měla být mezi domem číslo 345 a Domem zvláštního určení (DZU) v Rožnovské ulici. Obyvatelé zmíněného i okolních domů se postavili proti.

„Čtyřiadvacet obyvatel tohoto sídliště se sešlo v jídelně DZU na Rožnovské ulici a většina se vyslovila pro to, že rozšíření parkovacích ploch v této oblasti je pro ně zbytečné a nepřijatelné a že by uvítali, kdyby se v této oblasti řešila spíše zeleň, osvětlení, dodláždil se zbytek chodníku a tuto již tak dopravně velmi zatíženou lokalitu už bychom těmi parkovacími místy dále nezastavovali," prezentoval na posledním zasedání zastupitelstva postoj obyvatel místostarosta Frenštátu pod Radhoštěm Pavel Mička.

Názor architekta

Zároveň tlumočil názor architekta, jenž doporučil, aby město přesunulo úsilí a finanční prostředky na etapu číslo 6. „Architekt navrhuje, abychom etapy čtyři a pět, které se zabývají lokalitou kolem DZU, neřešili a abychom přešli na etapu týkající se lokality Františka Horečky," upřesnil místostarosta.

Zastupitel Karel Míček argumentoval, že schůzka, na níž bylo 24 lidí, nemá vypovídající charakter, a zeptal se místostarosty, zda obcházel i další obyvatele v místě.

„Obcházeli jsme byty, oslovili jsme asi padesát lidí a z toho dva byli proti tomu, aby se parkoviště nestavělo," reagoval Zdeněk Bartoš, vedoucí odboru investic a správy obecního majetku frenštátské radnice. Místostarosta Mička dodal, že zvolili zcela standardní metodu veřejného projednání s obyvateli.

Parkovací karty

František Caha, předseda stavebního bytového družstva, který zastupuje obyvatele, poté uvedl, že více než osmdesát procent lidí, jež byli přítomni na schůzích, byli proti stavbě parkovacích ploch, protože parkovací místa by byla přímo pod okny bytů a znehodnotila by bydlení.

„Kousek od domu je parkoviště, kde je relativně dost parkovacích míst, kdyby nám tam neparkovali cizí. Pokud by se zavedlo parkování na parkovací karty, tak by se to vyřešilo. Parkují tam ti, co nakupují v Albertu, aby tam nemuseli platit parkovné. Večer nebo ráno tam je vždy ještě volné parkovací místo," popsal situaci František Caha a zdůraznil, že většina obyvatel je jednoznačně proti výstavbě parkovišť mezi domy.

V podobném duchu se vyjádřil také tajemník frenštátského úřadu Petr Kubenka, jenž bydlí ve zmíněném domě číslo 345.

„Před naším domem je čtyřiapadesát parkovacích míst, což je před málokterým domem," uvedl Petr Kubenka a doplnil, že nedávno vzniklo zhruba 40 míst před domy 342,343 a 347, a navíc by mělo vzniknout dalších 22 míst před domem 344. „Pokud by tam vzniklo další parkoviště, tak zanikne pískoviště, které tam je sice už třicet let, ale pořád slouží dětem, které tam bydlí," podotkl Petr Kubenka.

Místostarosta uvedl, že k etapám 4 a 5 se město může vrátit později a nyní se může zabývat etapami číslo 6 a 7, a v tomto duchu také zastupitelé rozhodli. Další parkoviště tak pod okny obyvatel sídliště na Rožnovské ulici zatím nebude.