V letním období prochází krytý bazén pravidelnou technologickou odstávkou, ovšem letos musel být tradiční harmonogram zčásti narušen. Z důvodu uplakaného a chladného léta s hrstkou koupacích dnů se provozovatel areálu, Basketbalový klub Nový Jičín, rozhodl předčasně zahájit provoz vnitřního bazénu. „To znamená, že každý prázdninový den bude otevřeno od desíti do dvaceti hodin a podle počasí bude v provozu buď venkovní nebo krytý bazén,“ informuje novojičínská radnice.

Uvnitř budovy se podařilo dokončit všechny plánované opravy tak, že od uplynulé soboty mohou zájemci v případě špatného počasí navštěvovat krytý bazén. A čeká na ně nejedno příjemné překvapení. Proměnou prošla ohřívárna u dětského bazénku, někde se musela vyměnit elektroinstalace a rekonstrukce se dočkalo také vstupní schodiště s terasou, kudy se chodí do restaurace. „Terasy i schody už byly v havarijním stavu. Zatékalo přes ně do bufetu, schodiště ujíždělo. Při opravách byla použita technologie, jaké se používá při stavbách dálničních mostů,“ přiblížil ředitel sportovního komplexu Milan Dvořák. Elektrikáři měli práci v šatnách sportovců a pro matky s dětmi navštěvující kojenecké plavání, kde se měnily stropní podhledy a montovalo úspornější osvětlení. Veselejší podobu, za více než sto tisíc korun, získala ohřívárna pro nejmenší plavce. Pryč jsou chladné obklady, které vystřídaly živější, barevné, nové je i ústřední topení, elektroinstalace a dřevěné posedy. „Také jsme, a to z prostředků Českého svazu tělesné výchovy, měnili regulační ventily u topení, upravuje se jedna šatna a bude se dělat nová izolace na balkoně,“ uvedl Dvořák.

Novojičínský krytý bazén se v posledních letech nejrůznějších rekonstrukcí a modernizací dočkal několika, avšak na nutnou generální opravu, jež spolkne desítky milionů korun, stále čeká. „Byla vytvořena pracovní skupina, která definovala, které opravy jsou nutné, a revitalizaci bazénu rozdělila do několika etap,“ řekl uvolněný radní Nového Jičína Milan Grestenberger a mluvčí radnice Marie Machková k tomu dodala: „Komise vycházela z posudků statiků, studie modernizace vnitřního bazénu i z energetického auditu, podle kterého z budovy uniká třicet procent tepelné energie. Kromě opravy střechy a rekuperace tepla, které zajistí zpětné využití dnes unikající energie, je nutné u bazénu instalovat třetí filtr na čištění vody a upravit akumulační nádobu, která zachycuje vodu vytlačenou z bazénu při koupání lidí.“

Plány se sportovním komplexem jsou velké. Počítá se s vířivkovým i ochlazovacím bazénem u sauny, úpravou kojeneckého bazénku a vybudováním protipožární ochrany a únikových cest. Celkové náklady byly spočítány na 80 milionů korun. „Rozsah úprav a jejich časový horizont bude záviset na možnostech rozpočtu města. Prověřujeme také možnost získání dotací z prostředků Evropské unie,“ zdůraznil radní.