Je to prý už asi pět let nazpátek, když Ladislav Chmelíček z Bílovce dostal jako vánoční dárek od svého syna a své dcery domácí pekárnu. „Co s tím? Tak jsem v tom začal péct chleba. Jenže mi dalo dost velkou práci, možná půl, nebo tři čtvrtě roku, než jsem se dopracoval k určitému osvědčenému receptu," vzpomíná Ladislav Chmelíček.

Říká se, že nejlepší chléb je z kvásku, ale udržet dobrý kvásek není jednoduché, a tak ani Ladislav Chmelíček nepekl z kvásku ale z droždí. „V návodech na pečení chleba v domácích pekárnách většinou uvádějí sušené kvasnice. Jenže s těma je občas problém. Někdy těsto vykyne, jindy ne. Má osobní zkušenost je, že to sušené droždí není stoprocentní, a tak používám klasické kvasnice," pokračuje Ladislav Chmelíček.

Milovník domácího chleba zásadně nekupuje namíchané směsi, které se dají sehnat téměř v každém obchodě. „Ta připravená směs vyjde nakonec dráž, než když si koupím už upečený chleba. Přece nebudu péct chleba dražší, než ten, který normálně dostanu v obchodě," poukazuje Ladislav Chmelíček i na ekonomickou stránku věci.

Manželce se chleba přejedl

Postupně prostudoval několik návodů na domácí pekárny, našel i nějaké recepty a dopracoval se k vlastní směsi na těsto. „Je to takový základní recept, do kterého mohu přidávat třeba škvarky, slaninu, kmín, semínka, zkrátka, co mě zrovna napadne," vyzdvihuje výhodu univerzální směsi Ladislav Chmelíček. Jenže ne vše je tak růžové, jak by se mohlo zdát. „Ten svůj recept jsem různě rozdával známým, ale sám jsme žádný od nikoho nedostal a určitě bych rád vyzkoušel i nějaký jiný recept. Třeba už jen proto, že i manželka mi už několikrát říkala, že se jí za těch pět let ten můj chleba nějak přejedl," naznačuje Ladislav Chmelíček.

Nápad se ujal, vznikla soutěž

Vzhledem k situaci, kterou Ladislav Chmelíček popsal, nebyl daleko k nápadu, který se překvapivě dobře ujal. „Dopisoval jsem si s panem starostou v různých věcech, například ohledně parkovacích míst pro invalidy, a napadlo mě, že mu jen tak nadhodím, že by nebylo špatné třeba udělat přehlídku domácích chlebů, které pečou lidé v Bílovci. A pan starosta na to slyšel," doplnil Ladislav Chmelíček.

Právě na oslavy dne města se poprvé v Bílovci uskutečnila soutěž o nejlepší Bílovecký bochník. Jeden ze dvanácti soutěžních vzorků byl i Ladislava Chmelíčka. Neuspěl, ale jeho autora to určitě nemusí mrzet. Starosta Bílovce Petr Klimek i další lidé, kteří se podíleli na organizaci soutěže, věří, že se z tohoto klání „domácích pekařů" stane každoroční tradice.

Ladislav Chmelíček tak bude mít šanci nejen zabodovat, ale i získat nějaký ten nový recept.