Obyvatelé obce na dohled od štramberského Kotouče trápil nízký tlak ve vodovodním řádu, což mělo za následek mimo jiné fakt, že majitelé nových rodinných domů si museli vykopat studny. Ani to jim však nezaručovalo jistý zdroj pitné vody.

ZVÝŠENÁ KAPACITA

„Situace nebyla optimální, vodovodní řád je starý šedesát roků, a tady se jednalo hlavně o to, že nedostačoval řád, který šel z Bařin ze Štramberka k nám do Ženklavy,“ přiznala Deníku starostka Ženklavy Karla Mlčáková.

V těchto dnech ale vrcholí ve vesnici investice Severomoravských vodáren a kanalizací Ostrava (SmVaK), jejíž cílem je zvýšit kapacitu přívodního řádu a umožnit napojení nových nemovitostí na veřejný vodovod.

„Ve vesnici tak byl malý tlak a následkem toho musely nové rodinné domky kopat studny, nemohly se na vodovod napojit a stávalo se, že vykopaná studna neměla dostatek vody na to, aby se v tom domku dalo žít,“ vysvětlila starostka hlavní problémy s vodou.

Rekordní přejezd překážky s extrémní stoupavostí s vozem Tatra v areálu centra bezpečné jízdy Libros v Ostravě. Ilustrační foto.
Automobilka Tatra chystá kurzy pro řidiče

Společnost SmVaK tak za 7 a půl milionů korun zkapacitněla 1188 metrů přívodního řadu Štramberk-Ženklava z tvárné litiny (průměr 100 milimetrů) na vysokohustotní polyetylen (průměr 160 milimetrů).

„Naše investice reaguje na potřeby obce se dále rozvíjet, přičemž připravovaná i probíhající nová výstavba logicky vyžaduje dostatečnou kapacitu vodovodní infrastruktury pro možnost napojení nových objektů. Současný systém byl v tomto ohledu i přes provedení celé řady dílčích opatření vyčerpaný. Nebyla jiná cesta, než ho rozšířit a zvýšit jeho dimenzi. To ostatně vyplynulo i z diskuzí s vedením obce,“ říká generální ředitel SmVaK Ostrava Anatol Pšenička.

NAPOJENÍ VODY PRO NOVÉ DOMY

Samotná stavba začala v létě a do konce měsíce bude vše hotovo. Její součástí bylo také provedení shybky pod potokem, výměna sekčního uzávěru a vzdušníku, stejně jako přepojení jedné plastové přípojky na nové potrubí. Obec díky novému řadu získala možnost se dále rozvíjet. „U nás se domky staví pořád a stávalo se, že se musela výstavka domu odložit nebo neměli vodu. Teď je to hotové a já opravdu děkuji SmVaKu za tu dobrou spolupráci, která se nám daří. Máme opravdu dobré vztahy, což velice kvituji,“ pochvaluje si starostka.

Kromě toho v Ženklavě aktuálně SmVaK pracuje na rekonstrukci 171 metrů vodovodního řadu z počátku padesátých let minulého století, který byl vybudován z azbestocementu.

„Nový řad je navržen z tvárné litiny. Jedním z důvodů akce je záměr obce vybudovat v souběhu s vodovodním potrubím kanalizační řad. Vzhledem ke stísněným poměrům v lokalitě by jeho výstavba mohla negativně ovlivnit technický stav vodovodního potrubí s ohledem na pracovní činnost a pohyb strojů. Investice dosáhne zhruba 1 a půl milionu korun,“ doplnil Marek Síbrt, mluvčí společnosti SmVaK, která dodává pitnou vodu na území Moravskoslezského kraje.

Chátrající objekt barokní katolické fary v Suchdole nad Odrou se konečně dočká obnovy.
Fara: přicházejí lepší časy