„Jeseníku se po katastrofě způsobené povodní podařilo díky enormnímu nasazení vytvořit místo, v němž stojí za to žít a jež je vstřícné k dětem a rodinám i šetrné k životnímu prostředí, a zabránit tak odchodu obyvatel.

Vyzdvihnout je třeba zacházení s vodou, jež je prvkem, který silně ovlivňuje krajinu, ať už jako prokletí v podobě povodně, nebo požehnání v podobě minerální vody," stojí mimo jiné ve zdůvodnění udělení ceny.

V Jeseníku nad Odrou tak opět, už poněkolikáté, budou slavit. „Po vítězství u nás je to téměř to nejvyšší ocenění, které jsme mohli získat. Je to pěkné. I když jsem rád, že už to mám za sebou," vyjádřil se pro náš list starosta Jeseníku nad Odrou Tomáš Machýček.

Čeká jej ještě prezentace ve Švýcarsku na oficiálním vyhlášení Evropské ceny obnovy venkova, kterou vyhrála maďarská obec Tihany v rámci toho vyhlášení.

„To už budou příjemnější starosti. Doufám, že všichni, kteří tam pojedou, si to náležitě užijí. To je jediná možná odměna, kterou jim je možné dát," pokračoval Tomáš Machýček a doplnil, že do švýcarské obce Vals, posledního vítěze soutěže, jedou v době od 10. do 13. září.

„Pojede nás plný autobus. Jedou zástupci spolků, zastupitelů, pracovníků úřadu. Dali jsme všem kvóty a bez problémů se to naplnilo," poznamenal starosta Jeseníku nad Odrou.

Letos už je on sám členem hodnotící komise. „Je to nějaký čas navíc, ale jsou to ohromné zkušenosti. Je zajímavé být na té druhé straně a hodnotit. Když to dělá člověk sám, tak si řekne: mám hodinu a půl a dost. Ale když musí těm lidem ten čas hlídat, tak je dostává pod velký tlak, se kterým se ne každý náležitě vyrovná.

Tam je vidět, že jsou obce, které jsou připravené lépe, a jsou i obce, které to časově prokaučují, a to, co měla být perla, už do té prezentace ani nedostanou. Je to zajímavé. Věřím, že to nikoho neodradí a půjdou do toho dál. Všude mají co ukázat, jde o vhodnost, jak to poskládat a prezentovat," uzavřel Tomáš Machýček.