Ne, já nemusím, já už ho cítím. Parafrází kultovní hlášky již řadu let oblíbené reklamy by se dala stručně charakterizovat situace, kdy hlava rodiny donese domů vánoční strom uřezaný v nedalekém parku a malé dítko by ho rádo vidělo. Ovšem lehce nabytý sváteční symbol dokáže mnohdy pohodovou atmosféru Vánoc rychle pokazit.

Není žádnou novinkou, že se každý rok najdou jedinci vyrážející do parků či lesů s pilkou v ruce, a i letos bude řada z nich úspěšná. Radnice se jim ovšem snaží jejich „úsilí" znepříjemnit. „Jehličnaté stromky na plochách veřejné zeleně a v městských lesích Nového Jičína chrání před krádeží v předvánočním období speciální postřik. Látka se při pokojové teplotě rozkládá a silně zapáchá," informovala mluvčí města Nový Jičín Marie Machková.

Do konce listopadu ošetří pracovníci technických služeb a městských lesů přes dva tisíce smrků, jedlí a borovic. „Natíráme všechny stromky do výše pěti metrů v parcích i na sídlištích. Látka obsahuje i ovčí tuk, který se v teple rozkládá a velmi intenzivně zapáchá," řekl vedoucí střediska veřejné zeleně technických služeb Petr Hanzelka.

Nejen postřiky

Tato metoda se radnici osvědčila, protože poslední krádeže jehličnanů zaznamenala v roce 2008 a hned následující rok začala se speciálními postřiky nejen v parcích, ale třeba i v městských lesích. „Používáme takové složení postřiku, které chrání smrky a jedle nejen před zloději, ale také před okusem zvěře," uvedl Jiří Schindler z odboru životního prostředí.

Další metodou, jak odradit zloděje, je zhyzdění stromků ulamováním větviček, aby nebyly pro zloděje dost atraktivní a přitom to na životaschopnost stromu nemělo negativní dopad.

Kromě Nového Jičína tak postupují například i v Příboře. „Zastříhávám vršky, aby nebyly stromy tak pěkné. Stromky se jinak ztrácejí každým rokem, většinou stromy vyšší, u kterých lidé uříznou špičku," připouští Petr Fiala z příborského lesního hospodářství.Oproti tomu v Kopřivnici, podle vyjádření mluvčí města Lucie Petříčkové, krádeže stromků před Vánocemi neregistrují. (edm)