Čím dál větší nárůst automobilové dopravy na území Nového Jičína je pro všechny místní obyvatele evidentní a město na to musí reagovat. Projekty radnice počítají v následujících letech s desítkami nových parkovacích míst, další přinesou už nyní menší úpravy, například ve změně dopravního značení.

PARKOVÁNÍ TAKÉ V ZIMĚ

Jednosměrná ulice Dolní Brána v centru Nového Jičína táhnoucí se od České spořitelny k ulici Palackého patří u řidičů mezi oblíbená místa k parkování. Neplatí se a není časově omezené, což je v této lokalitě velká výjimka. Jenže vždy od 1. listopadu (i když je pravdou, že loni se značka omezující stání na místě objevila až později, když se zhoršilo počasí) do 31. března zde technické služby na levou stranu umístily dopravní značky Zákaz zastavení, aby mohly v zimě projet sypače a další těžká technika. Ale poslední roky jsou zimy na sněhové srážky chudé a místo tak bylo zbytečně pro řidiče blokováno. Nejen to se nyní změní.

„V ulici Dolní Brána se kvůli zimní údržbě nedalo parkovat celoročně. Toto omezení chceme odstranit. Změnou dopravního značení v sousední Štefánikově ulici by mělo přibýt pět nových parkovacích míst. V ulici Karla Čapka bylo podélné stání pro vozidla posunuto na chodník, aby byl umožněn bezproblémový oboustranný průjezd ulicí. Chodci úsekem bezpečně projdou po chodníku na druhé straně komunikace," vysvětlil podrobněji místostarosta Nového Jičína Pavel Rozbroj.

Zejména v hustě zabydlených sídlištích je problém ten, že majitelé vozidel hledají volná místa mnohdy i na travnatých a nezpevněných plochách. To byl i případ v ulici Revoluční, kde radnice provedla letos nejnákladnější změnu. „Prostranství plné výmolů nechala radnice zpevnit a pokrýt zámkovou dlažbou. Zároveň se silnice rozšířila, aby vznikl prostor pro podélné stání vozidel," sdělila mluvčí města Marie Machková. Parkoviště pro 19 aut přišlo na více než půl milionu korun.

„V této ulici chceme rozšířením stávajícího parkoviště vybudovat i další parkovací místa. V prostoru mezi domem s pečovatelskou službou a čerpací stanicí by už v příštím roce mohlo vzniknout až třicet nových parkovacích míst. Záměr se nyní projektuje," dodal místostarosta. V roce 2018 by se měla upravit plocha mezi garážemi a domem s pečovatelskou službou v ulici U Jičínky a mohlo by tam parkovat 15 až 20 vozů.

Jedno z největších parkovišť za poslední roky vzniklo v roce 2014 v ulici Máchova pro 39 vozidel, loni pak přibylo dalších dvacet míst v ulici Gregorova.