Po dvou letech utichl v útrobách domova pro seniory a jeho okolí v Opavské ulici v Bílovci stavební ruch. Tak dlouho totiž trvala jeho modernizace, jejíž součástí byla také přístavba nového pavilonu. Nákladná rekonstrukce sice nepřinesla zvýšení kapacity zařízení, ale díky ní si obyvatelé domova nyní žijí mnohem pohodlněji.

„Díky modernizaci se zvýšil poskytovaný komfort, vznikly nové jedno- a dvoulůžkové pokoje a prostory pro aplikaci nových metod sociální práce, místo pro návštěvy lékaře i rodinných příslušníků," popsal nové zázemí starosta Bílovce Pavel Mrva a dodal, že domov s kapacitou pro třicet klientů bude nově poskytovat také odlehčovací službu, která ve městě doposud chyběla.

„Pro tyto účely jsou zde tři lůžka s možností rozšíření zdvojnásobení kapacity," podotkl bílovecký starosta.

Kvalifikace na celorepublikové finále v minifotbalu v Bílovci.
Bílovec si doma vybojoval účast na velkém finále v Kroměříži

Nové zázemí pro seniory ve dvou propojených objektech je rozděleno na tři podlaží s tím, že v přízemí se nacházejí mimo jiné čtyři pokoje, jídelna nebo společenská místnost. První nadzemní podlaží obývají klienti v celkem osmnácti pokojích a o patro výš je ještě dalších osm pokojů.

Modernizace však nepřinesla jen větší komfort nájemníkům, ale umožnila také zavedení nových metod sociální práce, jako například bazální stimulaci, muzikoterapii, terapeutické a kruhové tance či arteterapii. „V rámci arteterapie bychom chtěli navázat spolupráci také s lidovou školou umění. Chceme to propojit s dětmi," poznamenala vedoucí bíloveckého domova pro seniory Vlasta Szotkowská s tím, že klienti mohou nyní využívat také relaxační místnost pro klidovou terapii Snoezelen.

VĚTŠÍ PROSTOR

Podle jejích slov si nové prostředí pochvalují nejen klienti, ale také ošetřující pracovníci. „Klienti jsou spokojeni zejména s větším prostorem, novým vybavením pokojů a moderním sociálním zařízením," potvrdila vedoucí domova a pokračovala: „Větší prostory oceňují i pracovnice v přímé péči, mohou tak využívat zvedací zařízení pro imobilní klienty, práci jim usnadní také velká mobilní vana a další technické pomůcky."

Stavební úpravy se však nedotkly jen vnitřních částí, ale rekonstrukcí se změnil i vnější plášť objektu a jeho blízké okolí. U nového pavilonu tak vyrostlo malé jezírko s kaskádou, přibyly také lavičky na terase s pergolou obklopené zelení.

O naplnění kapacity domova důchodců, který se po dlouhé rekonstrukci slavnostně otevřel v úterý 16. května, nemusí mít Bílovečtí žádné starosti. Podle zjištěných informací mají totiž kapacitu zařízení zcela naplněnou a zájem hlásí také o novinkovou odlehčovací službu.

Následky zaplavení v Polance nad Odrou.
Velká voda je pro kraj stálou hrozbou. Investice pomohly, ale...

O co se konkrétně jedná, vysvětlila Vlasta Szotkowská: „Odlehčovací služba je pro klienty, o něž se starají rodinní příslušníci doma. Pokud například chtějí odjet na dovolenou, nebo si jen chtějí odpočinout po těžké práci a už nezvládají, jak psychicky, tak fyzicky péči o svého příbuzného, tak ho k nám mohou umístit. Práce a péče o staršího člověka je velmi náročná a ne každý to zvládá, takže jim tím chceme pomoci, aby si mohli odpočinout."

Tuto službu chtějí v Bílovci spustit už od příštího týdne, senioři ji však budou moci využít jen na tři měsíce v daném roce.

KOMPLIKACE

Projekt Modernizace a přístavba Domova pro seniory v Bílovci vyšel na zhruba 35 milionů korun. Akci pomohla finanční injekce z Programu švýcarsko-české spolupráce ve výši 85 procent, přičemž zbývající náklady pokrylo město.

Stavební práce však neprobíhaly po celou dobu úplně hladce. V závěru loňského roku se totiž dodavatelská firma dostala do finanční tísně a město jí vypovědělo smlouvu z důvodu toho, aby se vše stihlo v termínu a nepřišli tak o dotaci.

„Abychom rekonstrukci dokončili v daném termínu, dali jsme jí naprostou prioritu. A těší nás, že výsledek v podobě moderního komfortního domova pro seniory stojí za to," uzavřel starosta Pavel Mrva.

Radnice ve Frenštátě pod Radhoštěm.
Parkoviště ano či ne? Veřejné projednání bylo rušné, účastníci se neshodli