Vytvořit vzdušný a prostorný obývací prostor, kde se budou mít všichni členové domácnosti možnost pohodlně scházet. Zároveň však nezapomenout na menší soukromá zákoutí pro každého zvlášť.

Takové bylo zadání pro Petru Ciencialovou a Kateřinu Průchovou z architektonického studia Plus One Architects, na které se obrátil majitel bytu ve zhruba 100 let starém činžovním domě.


Nahrává se anketa ...

Dlouhé hledání dispozice se vyplatilo

Podle architektek mají staré byty v pražských činžovních domech své kouzlo. Tvoří je vysoké stropy, okna jsou špaletová. Na druhou byly tyto objekty postaveny už dávno a jejich dispozice tak neodpovídá současným trendům v bydlení.

„Rozvržení dispozice jsme hledali dlouho. Vzniklo velké množství variant, ale díky dlouhému a vytrvalému procesu jsme dospěli k finální verzi, která těší majitele i nás,“ uvedly zkušené a kreativní dámy.

Jak nejlépe zužitkovat 63 metrů čtverečních

Na začátku rekonstrukce bylo potřeba z bytu odstranit vše, co do nej nepatřilo. Jinými slovy - zůstaly jen nosné stěny. Celkem se pracovalo na 63 metrech čtverečních.

close Díky vysokým stropům bylo možné dětské spaní umístit do patra. info Zdroj: se svolením Radka Úlehly zoom_in Díky vysokým stropům bylo možné dětské spaní umístit do patra.

Obytný prostor se již od vstupu rozlévá svou celou dispozicí a lze jej jednoduše zvětšovat o ložnici a zároveň pracovnu. Ta je totiž ze dvou stran průchozí. Závěsy po obvodě pak zajišťují potřebnou intimitu.

Do druhé poloviny bytu je umístěný dětský pokoj a také poměrně minimalistická koupelna.

„Podlažní plocha dětského pokoje není úplně velkorysá, ale tuto nevýhodu dostatečně kompenzuje patro na spaní schované nad kumbálem,“ uvedly Petra Ciencialová a Kateřina Průchová ke svému návrhu.

Když stačí jenom jeden lustr

Velmi zajímavě se v tomto domě pracovalo s osvětlením. Až na lustr nad jídelním stropem tu totiž nejsou žádná stropní svítidla.

„Zbylá světla jsou zakomponována v nábytku, světelný zdroj není vidět a jeho intenzita se přizpůsobuje denní či noční době,“ popsala architektonická dvojice.