Roušky padají, jaro přibližuje léto a s ním i letní setkání a festivaly. Stala se z nich móda i výnosný průmysl kultury. Jenže pandemie udělala čáru přes rozpočet. V zahraničí velké festivaly začaly už v lednu ohlašovat, že se ruší a přesouvají na příští rok. U nás je to však opět trochu jinak.

Martin Věchet
je aktivista, bývalý disident, indián a zakladatel Open Air Festivalu TrutnOFF BrnoON

Loni bylo touto dobou jasné, kam vše směřuje, přesto se ohlašovaly nově potvrzené kapely z programů letních festivalů. V případě neuskutečnění se poté vyplácely kompenzace části nákladů na jejich přípravu. I letos to ještě nedávno vypadalo, jako by se nic nedělo.

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek
Uctěme památku všech padlých hrdinů, politika sem nepatří

Konečná rozhodnutí se většinou, na rozdíl od těch zahraničních, odkládala a natahovala, i když bylo patrné, že ani letošní léto nebude větším přehlídkám přát. Jedním z prvních, kdo nalil čistého vína, byl pražský festival Metronome a ostravské Colours. Jako první v naší zemi oznámily, že letos nebudou a překládají se. S podobným oznámením pak následovaly další.

Končí srpen 2020 a nakažení se počítají na dvě stovky denně. Jsme na rodinném moravském festivalu, na jedné z malých přehlídek, které se loni uskutečnily. Hvězdy nad námi, ohnivá voda na stole, vedeme rozumy. Je s námi i letitý kumpán, s nímž jsem si za totality pokoutně půjčoval vzácné desky a byl jedním z odběratelů samizdatů. Pohybuje se okolo ostravského festivalu. World music se zajímavými nahrávkami z celého světa je jeho teritorium.

„Jirko, obávám se, že i příští rok bude bohužel s většími setkáními a festivaly amen. Nebude zřejmě ani Ostrava. Dovedeš si v současné situaci představit, že by za pár měsíců byly možné několikatisícové festivaly?“ Venku výhružně zahřmělo a na střechu karavanu začaly bubnovat první kapky.

Spisovatelka Irena Obermannová.
O jedné přednášce, co se zvrtla

Přihlásil se jeden z dosud největších nepřátel festivalů: déšť. „No Rain, no Rain!“ skandoval kdysi na kultovním americkém Woodstocku statisícový dav. Festivalovým nepřítelem ale dnes nejsou hromy, blesky a vytrvalý déšť nebo estébáci, nýbrž nepředvídatelná pandemická omezení.

Zdroj: Deník

„Jirko, je dobré počítat s tím, že nic nebude,“ říkám a nalévám po kalíšku kořalky. „Martine, to vůbec neříkej a nevyslovuj. To není možný. To si už nejde představit,“ rozšířily se Jirkovi oči. Bylo jasné, že se takovou myšlenkou odmítá zaobírat.

Situace je známa. I přesto, že nikdo neví, co bude, oznamují se koncerty a všelijaké přehlídky. Možná se některé i přes různá omezení uskuteční jen proto, aby se vyčerpaly domluvené dotace a uspokojili sponzoři. Mnohé ale drtí nejistota a cesta proti zdi. Budou-li podmínky podobné jako loni, i náš „kmen“ připravuje opět komorní podobu našeho setkání, které se minulé léto podařilo uskutečnit.

Martin Vopěnka
Neklaňme se lékařům

Otazníky se ale rojí: vstoupí vláda před volbami do stejné řeky jako před rokem? Nepocítí kapsy potenciálních návštěvníků ekonomické dopady pandemie? A budou ochotni po předlouhém lockdownu vstát z gauče, z něhož bez obav z nákazy sledovali koncerty on-line, a jít zase tančit s vlky na živou produkci? Ještě navíc v rouškách a po testech, které si budou muset zaplatit? Který šaman dá na tohle odpověď?

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.