Jestli je někdo mistrem ve střílení se do vlastní nohy, jsou to Piráti. A pokud na to lide náhodou zapomenou, hned jim to připomenou. Milosrdný čas zavál předvolební řeči o bílých páprdech inklinujících k fašismu, Ivan Bartoš se usídlil v ministerské kanceláři a už to vypadalo, že se strana vzpamatovala z krutého volebního vykroužkovánía vrhne všechny síly do práce na modernizaci země, která jediná jim může vrátit důvěru voličů.

Jakub Horák
Pěna dní: Mají mít Češi děti?

Autor je spisovatel

A v tu chvíli se do světel ramp postaví veřejnosti zatím neznámá pirátka Jana Michailidu a prohlásí, že její vnitřní přesvědčení je komunistické a hodlá kandidovat na předsedkyni strany. Michailidu má česko-řecké kořeny, přičemž ty řecké pocházejí ze zhruba dvanáctitisícové skupiny Řeků, která se po řecké občanské válce usadila v Československu. V Řecku pro ně nebylo bezpečno pro jejich komunistické přesvědčení, takže jim náš tehdejší režim poskytl azyl. Z toho důvodu lze mít pochopení pro zálibu Michailidu ve studiu takových teoretiků marxismu, jako je Karl Kautsky či anarchista Kropotkin, zvaný též pro svůj šlechtický původ „rudý kníže“.

Drtivá část české veřejnosti však nad termínem „původní komunista“ necítí žádné sentimenty, ale spíš nepříjemné vzpomínky. Vzpomínky na dobu, kdy se režim zaklínal spravedlivým komunismem a přitom na hranicích střílel lidi, kteřív něm žít nechtěli. A znovu se tedy na přetřes dostává otázka, do jaké míry jsou Piráti moderní reformátořis laptopy a zda od nich nehrozí nebezpečí. Protože, přiznejme si, zastánce původního komunismu jsme ve vládě už dlouho neměli, Piráti vládní strana jsou,a s takovou předsedkynív čele by se ve Fialově vládě vyjímali opravdu zvláštně.

Jakub Horák
Pěna dní: Staří a mladí

Celá záležitost s sebou samozřejmě nese i další otázku – kolik takových překvapení Piráti ještě skrývají. Pro řadu lidí, kteří je volili, to je jistě novum. Protože ať si prohlížíme pirátský volební program z roku 2017 nebo program Pirátů a Starostůz posledních voleb, o komunismu tam pochopitelně nenajdeme ani slovo.

Názory zde zveřejněné přinášejí různé pohledy publicistů a osobností, ale nevyjadřují stanovisko Deníku.