Rozmohl se nám tady takový nešvar. Po každých sněmovních volbách, v nichž vyhrála opozice, se na ministerstvech a ve státních institucích udělal průvan. Často až do vedoucích oddělení skončili všichni, kteří „sloužili“ předchozí garnituře. Bylo to v rozporu s pravidly EU. Proto vláda ČSSD, ANO a lidovců v roce 2014 schválila zákon o státní službě, a to i s podporou ODS a TOP 09.

Proti jeho znění brblal Andrej Babiš, který argumentoval tím, že měl kolem sebe vždy jen odborníky, neb na rozdíl od tradičních stran nepotřeboval uplacírovat stranické kádry.

Martin Komárek.
Pomůže zákon proti lžím?

Norma sice nezakotvila definitivu, ale úředníkům přinesla jistotu. Každý ministr si mohl přivést jen tiskového mluvčího a dva politické náměstky. I toto minimum přimělo prezidenta Miloše Zemana, aby zákon vetoval a posléze ho poslal k Ústavnímu soudu. Zástupce ministra bez konkrétního expertního portfolia nazval „budižkničemy“, kteří „nebudou nic dělat, pouze brát plat“. Státní správa se tím prý ještě víc zpolitizuje. Prezident se svými námitkami neuspěl.

Pravicová opozice časem začala volat po změně předpisu, protože zabetonoval byrokratický aparát. Nyní ve vládní roli navrhuje jeho novelu. Všichni náměstci mají být političtí a ředitelé sekcí i odborů budou muset po pěti letech své posty obhájit. Hnutí ANO je ostře proti.

Martin Komárek.
Má dostat Česká televize přidáno?

Je zřejmé, že nová vláda chce mít všude své, nikoli Babišovy lidi, a to nehledě na schopnosti a odbornost. Potvrdila to též masovým střídáním stráží v bezpečnostních složkách, kde nezůstal kámen na kameni a klíčové místo náčelníka generálního štábu obsadí bývalý výsadkář, který přeskočil všechny funkční stupně, ale našla v něm zalíbení ministryně obrany.

Jako bych cítila závan starých časů Bémovy ODS. Nebo Blažkovy? Koneckonců novelu bude předkládat ministr spravedlnosti.