Častou schránkou plnou pachů bývá lednička. Neplechu v ní dělají většinou příliš aromatické sýry nebo zkažené zapomenuté potraviny. Řešením je uchovávat sýry samostatně v uzavíratelném těsnícím boxu a lednici pravidelně kontrolovat. Někdy ale lednička páchne jaksi „sama od sebe“. Pak nezbývá než všechno jídlo vyndat a umýt vnitřek roztokem vody a octa či sava. Můžete v ní nechat stát i misku s octem, který pachy pohltí. Pokud odmrazujete a čistíte mrazničku, zabalte potraviny do novin, zpomalíte jejich rozmrzání.

Kávu na kočku?

Častou příčinou zápachu je vlhkost, mnoho nechtěných odérů vzniká v kuchyni a ani naši domácí mazlíčci zrovna nevoní. Jestli chcete jít na odstranění zápachů ekologicky, využijte sílu jedlé sody či čerstvě mleté kávy. Obě látky nechtěné odéry neutralizují. Na biologické skvrny se hodí enzymatické čističe a zkusit můžete pohlcovače zápachů s aktivním uhlím.

Ikebana je prastaré japonské umění
Inspirace do bytu: Souznění s přírodou v japonském stylu

Co bude vonět všem?

A teď, jak byt provonět. Každý má své oblíbené vůně, proto nejdříve zjistěte, na čem se v rodině shodnete. Nepřehánějte to také s intenzitou, méně je více, jinak vás může rozbolet hlava. Domácí pohodu nejlépe navodí dřevitá, květinová či citrusová aromata. Do ložnice se hodí uklidňující vůně, které podporují usínání a zkvalitňují spánek. Vhodná je levandule a růže, chybu ale neuděláte ani s heřmánkem, meduňkou či cypřišem. Při ranním probuzení vás nakopnou citrusové plody, máta nebo skořice. A když budete chtít po práci relaxovat, vsaďte na borovici či pačuli.

Pokojové kytky zvlhčují a ochlazují vzduch - a nejen to.
Kouzlo pokojových rostlin: V ložnici umí uspat, stačí vybrat ty správné

Proti bolesti hlavy může pomoci i bazalka

Vůně jsou vhodné i při nemoci. Nejenže podpoří naši psychiku, ale pomohou například při bolestech hlavy či migréně – tady vsaďte na bazalku, citron, eukalyptus, tymián či zázvor. Plný nos uvolní a nachlazení zmírní rozmarýn, máta či majoránka.

A co vybrat? Domácnost můžete provonět pomocí vonných svíček, éterických olejů v aromalampách, aroma tyčinek i chytrých difuzérů na dálkové ovládání. Záleží na vás.