Březen, duben a červen. Navzdory rozšířené představě mají Češi největší sebevražedné sklony v jarních měsících. V roce 2020, za který jsou k dispozici poslední data, se k negativním faktorům přidala protipandemická opatření, která uvěznila lidiv domovech a odřízla je od běžných kontaktů. K tomu se přidal strach z nákazy. Navzdory krušným podmínkám nepřesáhl předloňský počet dokonaných sebevražd pětiletý průměr. Jak to?

Pomohlo semknutí

Podle Jana Vevery, přednosty Psychiatrické kliniky Fakultní nemocnice Plzeň, se nabízí několik vysvětlení. Prvnímz nich je to, že pocity deprese a úzkosti, které v české společnosti dění okolo pandemie vyvolalo, nebyly tak silné, aby vedly k sebevraždě. „Dalším vysvětlením muže být skutečnost, že v prvních fázích epidemií a katastrof dochází ke společenskému semknutía pocit sdílených problémůa sounáležitosti muže být ochranným faktorem,“ domnívá se Vevera.

Vlnu sebevražd podle jeho zkušenosti pomohla zastavit také včasná pomoc psychiatrů, psychologů a psychoterapeutů, kteří přesunuli své služby na internet.

Sebevražd ubývá

Nejdepresivnějším obdobím po konci druhé světové války byl přelom 60. a 70. let, kdy byl roční počet sebevražd více než dvojnásobný oproti současnosti.

Od té doby sebevražednost v Česku pomalu, ale setrvale klesá. Na příznivý trend neměla vliv ani sametová revoluce, narušila jej až ekonomická krize v letech 2009 až 2015.

V rámci Evropy nyní patří Česko s více než jedenácti sebevraždami na sto tisíc obyvatel k průměru. Nejhůře jsou na tom Lotyši se třiadvaceti sebevraždami na sto tisíc obyvatel, Slovinci s osmnácti a Maďaři se šestnácti. Největší touhu žít mají Turci se čtyřmi sebevraždami, Řekové s pěti, Italové se šesti, ale také Slováci se sedmi.

Na Vysočině se žije

Nejvyšší sebevražednost (téměř šestnáct na sto tisíc obyvatel ročně) je v Libereckém kraji, který na prvním postu v smutné statistice vystřídal Karlovarský kraj. Nejnižším počtem sebevražd se může dlouhodobě chlubit Vysočina.

Muži si na život sahají zhruba čtyřikrát častěji než ženy. Typickým sebevrahem je padesátník, který se oběsí, případně zastřelí. Ženy volí namísto střelné zbraně skokz výšky nebo otravu.