Jen pár desítek minut autem od našich jižních hranic se otevírá malebná krajina vinohradů, zapsaná do Světového kulturního dědictví UNESCO. V údolí Dunaje mezi historickými městy Melkem a Kremží se rozprostírá jedna z neslavnějších rakouských vinařských oblastí Wachau. Proslavená špičkovými minerálními bílými víny, zvláště odrůdou Veltlínské zelené.

Ilustrační snímek
Levná dovolená? Turecký oběd je za polovic, Češi ušetří také v Bulharsku

Přilehlá vinařská oblast Kamptal s vinařským městem Langenlois zve i na relax mezi vinicemi. Věhlasný americký architekt Steven Holl tam vytvořil Loisium, Svět vína. Hlavní budova upoutá tvarem nakloněné kostky. Návštěvníka prohlídka zavede na vinice, do sklepů s lahvemi zrajícího vína, ukáže tradici 900 let starého vinařství včetně řemesel, ale upoutá i prostory s moderními technologiemi. Jako zamýšlený kontrast mezi historií a současností.

Příběh zrození vína

Moderní muzeum je vyhloubené v zemi, po sestupu do kvasného dómu (znázorňujícím cestu hroznů ve vinařském lisu) v labyrintu započíná audiovizuální show. „Voda, světlo a hudba vyprávějí příběh, jak se z půdy, vody a slunce rodí víno,“ říká průvodkyně Eva Steininger. I žlutá podlaha symbolizuje barvu zralé bobule veltlínu.

Oltář podzemní kaple sv. Kingy.
Unikát blízko za hranicemi. Podzemní království soli je bránou do jiného světa

Milovníci vín na rodinném výletě nemusejí mít obavy ze znuděných dětí. Na prohlídce mezi interaktivními stanicemi mladší ročníky provázejí myšky Frida a Fridolin, s nimiž řeší hádanky.

Všimnout si mohou sošky černé kočky, která na jednom ze sudů připomíná, jak ve vinařství Steininger sedávala vždy na nejteplejším z nich. Před ochutnávkou turisté míjejí také uskladněné sekty, jež ve vinném sklepě zrají až čtyři roky.

Opodál uprostřed vinic stojí elegantní hotel. I tam se prolínají víno a design. Obojí snoubí s vybranou regionální gastronomií. „Na snídani nepodáváme ani avokádový krém, ani lososa. Zakládáme si na regionálních dodavatelích,“ povídá český manažer hotelu a lázní Loisium Leo Cyrzyk.

Dunajská cyklostezka
Oblastí Wachau prochází i rakouská Dunajská cyklostezka, jedna z nejkrásnějších cyklistických tras v Evropě. Pátá etapa vede od západu většinou nenáročným terénem z Melku, nazývaného „branou do Wachau“ podél řeky do historického městečka Mautern, které hrálo důležitou roli již v dobách Římanů.

Dolní Rakousko protíná celkem 15 tisíc kilometrů turistických tras a 4 200 kilometrů cyklostezek. Romantika veletoku láká zvlášť v okolí města Kremže na vinařskou cykloturistiku. Cestu lemují vinařská městečka někdy s výhledem na terasy vinic. V Rakousku je mimochodem dovoleno sednout na kolo s až 0,8 promile alkoholu v krvi.

Ubytování, která jsou certifikována jako „přátelská k cyklistům“, nesou označení Bett+Bike, tedy postel a kolo. Z kouzelných míst přímo na trase lze vybrat Dürnstein, Weißenkirchen nebo Spitz.

Obří skulptury a Heuriger 

Vycházku do místních vinic až na šestikilometrovém okruhu zpříjemňují roztodivné prvky a sochy vhodně zasazené v krajině. Vinohradnické nůžky, skulptura hroznu s bobulemi či obří žížala vybízejí vytáhnout z kapsy mobil či fotoaparát. Na jedné z vyhlídek na vinné stezce je nasnadě menší ochutnávka – třeba i v Dolním Rakousku stále víc populárních sektů.

Ve městě pak jeden z místních vinařů Christian Nastl zve do takzvaného Heuriger. Jde o vinný šenk, kde vinaři podávají své nové víno jen tři měsíce na jaře a tři na podzim. Za přísně stanovených podmínek. Pokud nad vchodem visí speciální věnec, je otevřeno. Heuriger nabízí k vínu sice jen studenou kuchyni, ale pochutnáte si na domácích paštikách, zabijačkových dobrotách, sýrech, pečivu i sladkém.

Strmé terasy

Terasovité vinice po obou stranách Dunaje se žulovým podložím vytváří pro vína z Wachau ideální podmínky, zejména pro Veltlínské zelené. Keře v údolí jsou chráněné před studenými větry.

Vyhlášené je například vinařství Domäne Wachau založené dvou sty členů družstva. Strmé terasy podpírají i staré kamenné zdi, což není jejich jediná funkce. „Vinice mají vlastní jedinečné mikroklima a biodiverzitu,“ zdůrazňuje průvodkyně Lisa. Výsledkem je bohatá mineralita vín a autentický terroire. Nejen veltlínů, ale i Ryzlinku rýnského.

Park Gródek v Jaworzně, Polsko, 7. 5. 2022
OBRAZEM: Zázrak skrytý kousek za hranicemi. „Polské Maledivy“ vyrazí dech

Areál se pyšní sklepení patnáct metrů pod zemí s konstantní teplotou dvanáct stupňů Celsia, moderní vinotékou, ale i historickou budovou s původně barokní degustační místností, kde návštěvníky upoutá jakýsi historický komiks.

Nejzajímavější zastávky

LANGENLOIS:

O městečku se říká, že je hlavním městem vína v Rakousku. Nachází se severovýchodně od Wachau, ve vinařské oblasti Kamptal čítající téměř čtyři tisíce hektarů vinic a špičkové producenty vín.
Loisium WeinWelt, unikátní komplex s muzeem snoubí tradici a modernu. V jednom arálu 900 let starý sklep, dvůr s ukázkami tradičních řemesel i multimediální expozici o výrobě vína a vinotéku.
Až šest kilometrů dlouhá vinná stezka s roztodivnými prvky a sochami zasazenými v krajině mezi vinicemi

DÜRNSTEIN:
Historické město, kde ve středověku nedobrovolně pobýval jako vězeň anglický král Richard I.
Lví srdce - Terasovité vinice a jedinečné mikroklima a biodiverzita dodávají odrůdám Veltlínské zelené či Ryzlink rýnský originální chuť a mineralitu.

MAUTERN:
Vinařství Nikolaihof je nejstarší v Rakousku. Jeho historie sahá do římských dob (část sklepů ze 4. století stále slouží). Vína zrají v obřích dubových sudech až deset let a jsou vyhledávána znalci a předními restauracemi v celé Evropě, USA i Japonsku.

OPATSTVÍ GÖTTWEIG:
Klášter se nachází v nadmořské výšce 422 m.n.m. na východním okraji údolí Wachau. Je duchovním centrem srdce Dolního Rakouska, ale i cílem mnoha turistů a hostů z celého světa. Místní benediktýni vyrábějí ovocné víno i meruňkový nektar.

Jako Krumlov? S anglickým králem

Vinařství Domäne Wachau leží na okraji historického městečka Dürnstein. Přímo u Dunaje se tam tak můžete vydat i výletní lodí. Jde o jeden z nejvýznamnějších turistických cílů regionu Wachau. Na dávné věky upomínají klášter a hlavně vyvýšená zřícenina hradu. Na přelomu let 1192 a 1193 byl v Dürnsteinu vězněn anglický král Richard I. Lví srdce, vracející se z křížové výpravy.

Dříve se prase zužitkovalo téměř beze zbytku.
Víno, prase, zpěv... aneb Zabijačka u Sedmerů

Kostkami dlážděné uličky jako by návštěvníka přenesly do Českého Krumlova. Rodinná pekárna Bäckerei & Konfiserie Schmidl zve na malou i vydatnější svačinu. „Naše rodina podnik vlastní od roku 1780. Pečeme s vášní, podle starých rodinných receptů a s novými nápady,“ uvádí Barbara Schmidl.

Křupavé bagetky, přijdou vhod nejen před další cestou, ale i při degustaci. Mlsné jazýčky si užijí nadýchané sladké pečivo. Třeba s meruňkovou náplní. Další tradiční chuť regionu, bez níž by výlet ke Kremži nebyl kompletní.

Benediktýni v oranžovém

Dolní Rakousko je doslova meruňkovým rájem. Také v klášteře Göttweig se benediktýni starají o sady a vyrábějí z meruněk nejrůznější dobroty. „Ochutnejte hustý meruňkový nektar,“ láká páter Pius. Mniši vyrábějí i vlastní ovocné víno.

Zdáli nepřehlédnutelné opatství na návrší je rozhlehlým areálem, kde žije na čtyřicet mnichů. Pius jako správný průvodce představuje historii i unikáty, jako císařské křídlo s monumentálním schodištěm. V komplexu se nachází i ubytování a restaurace s nádherným výhledem. Kuchyně zvládla i variantu českého knedlo vepřo zelo.

Kde zakončit cestu lépe než v nejstarším vinařství jižních sousedů? Na protějším břehu Dunaje od Kremže leží obec Mautern. Na starobylých ruinách tam kdysi vyrostlo ikonické vinařství Nikolaihof. Čipernou průvodkyní a majitelkou je starší dáma Christine Saahs. Kromě filozofie biodynamických vín, tedy dalšího stupně ekologického pěstování révy, povýšeného o magické síly Měsíce či Slunce, je její láskou kuchyně. Recepty z jejích kuchařek, včetně meruňkových, jsou součástí mnoha rakouských domácností. Stejně jako u výroby vína její filosofie vychází z přírody.