Na žáky čekaly zajímavé úkoly na třech stanovištích - v jazykové učebně, v multimediálních počítačových učebnách a na školním dvoře. V jazykové učebně byly nachystané aktivity převážně pro žáky 1. stupně, kteří se pomocí hry pexeso naučili rozeznávat vlajky evropských zemí, na obrázcích poznávali evropská města a jejich památky, překládali slovenské výrazy do češtiny, přemýšleli, jaké národní speciality mají ostatní evropské státy a kolik z nich už ochutnali. Také si mohli zlomit své jazyky nad českými, anglickými a slovenskými jazykolamy. Někteří svou bystrost otestovali v osmisměrkách a křížovkách, jiní relaxovali při malování symbolů typických pro jednotlivé evropské země.

Na ZŠ Tyršova ve Frenštátě pod Radhoštěm se po letech úsilí podařila realizace vybudování přírodní učebny v areálu školy.
ZŠ Tyršova ve Frenštátě pod Radhoštěm slavnostně otevřela zelenou učebnu

V počítačové učebně si žáci mohli vybrat z několika zeměpisných vzdělávacích her a potrápit své mozkové závity hádáním států dle vlajek, určováním hlavních měst či hradů a zámků. Pro zajímavost si mohli řadit státy podle vnímání korupce od nejméně korupční po nejvíce korupční, podle příjmové nerovnosti od nejvíce vyrovnaného po nejméně vyrovnaný či podle střední délky života od státu s nejdelším věkem po stát s nejkratším věkem. Virtuálně se mohli také projít ulicemi mnoha měst.

Na školním dvoře opět čekala na děvčata a chlapce nejoblíbenější činnost tohoto dne, a to kresba evropských vlajek. Po pěti hodinách malování se dvůr mohl pyšnit evropskými vlajkami v různých podobách. Učitelé českého jazyka žákům druhého stupně připomněli, že bychom neměli při oslavách zapomínat ani na český jazyk a z knihy Tak mluvíme pod Radhoštěm připravili domino ze zdejších nářečních slov.

Akce byla velmi zdařilá a poděkování patří všem vyučujícím, kteří spolupracovali při přípravě a organizaci tohoto dne. Za podporu akce děkujeme také vedení školy a žákyním třídy 9. A, které ochotně pomáhaly a kontrolovaly své mladší spolužáky na jednotlivých stanovištích.

Za realizační tým Mgr. Šárka Bolfová