Úspěch projektu Zikmund100 vedl k plánům na expedici další, tentokrát s názvem Expedice Z101, která by kopírovala první cestu dvojice H+Z Afrikou a Jižní Amerikou. Záměr byl v roce 2020 představen i Miroslavu Zikmundovi u příležitosti oslavy jeho 101. narozenin. Ten nápad přijal s velkým zájmem a těšil se na sledování nových příběhů psaných na původní cestě. Z důvodů pandemické situace u nás a ve světě byl start odložen o rok na 22. dubna 2021 a Expedice Z101 tak začne symbolicky ve stejný den, kdy v roce 1947 vyrazili na svou první cestu H+Z.

Ilustrační foto.
Prvodárci darují v novojičínské nemocnici krev se Zdravým městem Kopřivnice

„Rád bych spolu s partnery a sponzory tohoto projektu tuto cestu připomenul širší veřejnosti a pokud možno ji i rozšířil," řekl Tomáš Vaňourek. „Trvat bude od roku 2021 do roku 2023. První rok věnujeme výhradně Africe a následující rok Latinské Americe. Expedici bychom rádi zakončili v Severní Americe, konkrétně v New Yorku, kam Hanzelka se Zikmundem s ohledem na politickou situaci v roce 1950 nikdy nedorazili," uvedl.

Parní lokomotiva 423.041 přijela v pátek 23. dubna z Valašského Meziříčí do Frenštátu pod Radhoštěm.
Železniční poklad přijel do Frenštátu pod Radhoštěm. Velký Bejček vypouštěl páru

K partnerům projektu patří také George, digitální bankovnictví České spořitelny, který bude účastníky cesty provázet jejich expedicí. Po skončení cestovatelské části začne realizace nejrůznějších produkcí z cest, které budou prezentovány po celém světě. Expedice tak poskytne jedinečný srovnávací materiál o proměně světa za více než půl století. Změnou bude i auto, jímž Tomáš Vaňourek na expedici vyráží: zatímco H+Z vezla světem jejich „Tatřička“ T87, expedici Z101 veze expediční speciál, připravený původně Karlem a Alešem Lopraisovými pro Rallye Dakar. Návrhy na jeho jméno zasílali fanoušci projektu z celé republiky, a to včetně Ing. Zikmunda.

„Pro mě je inspirace Hanzelkou a Zikmundem nosnou linií cesty," říká Vaňourek. „Ve své době poskytli fakta o situaci za hranicemi Československa a ta se ukázala jako zásadní pro budování tehdejšího exportu. Jejich aktivity směřovaly do oblasti obchodu, vzdělávání i kultury, a tomu přizpůsobili profil cesty. Naším cílem je využít současné možnosti k širšímu a dobrodružnějšímu rozsahu cesty," dodává. První větší zastávkou Expedice Z101 bude Tunisko, odkud bude pokračovat přes Egypt, aby na sklonku roku dorazila do Kapského Města. 

Na návštěvě v Zoo Lešná.
Hurá do zoo! Sloni, žirafy i tučňáci už v Lešné čekají

Expedice Z101 vyrazila na cestu 22. dubna 2021, a to symbolicky ze Zlína, kde žije Miroslav Zikmund, a kde se nachází i Muzeum jihovýchodní Moravy, jeden z hlavních partnerů projektu. Partnerem Expedice Z101 je také dlouhodobý projekt O2 Svoboda není samozřejmost, v rámci nějž operátor pravidelně připomíná důležitost boje za svobodu a demokracii. 

Přírodní klenoty Veřovických vrchů
OBRAZEM: Za přírodními klenoty Veřovických vrchů. Zveme na procházku

O2 takto připomnělo 17. listopad symbolickým "posledním zvoněním" telefonních budek po celé ČR, upozornilo na za totality zakázané autory, O2 Pražská štafeta se nesla ve znamení hrdinského činu Emila Zátopka, a během hokejového mistrovství připomnělo pohnutý osud československé hokejové reprezentace v roce 1950. Za posledních pět let O2 realizovalo mnoho dalších podobných aktivit, více o nich se dozvíte na https://svobodanenisamozrejmost.cz/.

Linda Piknerová, Expedice Z101