Protože v této „covidové“ době nechceme ve školní družině propadat smutné náladě a nicnedělání, rozhodli jsme se uspořádat pro naše prvňáčky tradiční (v loňském roce neuskutečněné) Mikulášské nocování. V naší aktivitě nás v této složité době podpořilo nejen vedení školy, ale taktéž rodiče, kteří s nocováním nadšeně souhlasili.

I přesto, že do poslední chvíle nebylo jasné, jestli epidemiologická situace dovolí nocování uskutečnit, tak přípravy probíhaly v duchu hesla „Kdo je připraven, není překvapen“. Děti byly motivované a natěšené, Mikuláš s čertem (z řad rodičů) připraven, dárečky nachystané… jen se čekalo, jak dopadne testování žáků. Vše dopadlo dobře a už nic nebránilo, abychom nocování uskutečnili.

Několik dnů před setkáním s Mikulášem a jeho pomocníkem z pekla všichni prvňáčci v družině pilovali vánoční koledy a básničky pro Mikuláše. V pátek 26. 11. jsme se drželi osvědčeného scénáře: sraz ve škole, večeře, rohatý a svítící průvod městem, zpívání koled u rozsvíceného vánočního stromu na náměstí, setkání s Mikulášem, nocování. Vše probíhalo bez nejmenších problémů a za svoji odvahu, uskutečnit tuto akci i v této složité době, jsme byli odměněni prvním sněhem, který dodal celé akci tu správnou vánoční atmosféru a děti z něj byly nadšené.

Při krátké večerní koulovačce se ozvalo: „Šťastné nocování!“ Tato slova hovoří za vše. Nervozita, spojená s obavami, jak vše dopadne, byla na malých školácích znát před příchodem Mikuláše. Co kdyby si čert chtěl někoho odnést? Naše děti ale byly moc statečné. Po odděleních předstoupily před Mikuláše s čertem a přednesly připravenou básničku. Všichni byli odměněni dárečkem.

Následovaly přípravy na nocování. Malí nocležníci si připravili karimatky a spacáky, našli si místo vedle kamaráda, zachumlali se do spacáku a poslouchali pohádku na dobrou noc, kterou přečetly paní vychovatelky. Ráno jsme všichni společnými silami sbalili své věci, posnídali dobrotky, které napekly maminky, pohráli si s kamarády a s pocitem, že nám spolu bylo fajn, jsme se rozloučili. Tak zase za rok!

Zdenka Kučerová
vedoucí vychovatelka ŠD ZŠ Tyršova 913, Frenštát pod Radhoštěm

Kompenzační pomůcky pro slabozraké a nevidomé může organizace SONS zajistit rovněž.
Když už brýle nestačí. Zhoršení či ztráta zraku nemusí nutně znamenat konec
Uspěšná výprava dorostenců Laguny na MČR 2021.
Plavci z novojičínské Laguny na Mistrovství ČR v plavání s ploutvemi bodovali
Mikulášské nadělování se blíží, ale návštěvu Mikuláše u vás doma rozhodně nenechejte náhodě.
Aby Mikuláš, Anděl a Čert zůstali v dospělosti pro všechny radostnou vzpomínkou