Přestože tento den zrovna obcházel městem Mikuláš, tak si nedělní pohádku nenechalo ujít na šedesát diváků. Závěrečná pohádka letošní sezóny byla opravdu veselá, plná valašské muziky, poučná a interaktivní. Z dětí se tak v jednu chvíli stala řvoucí vřava nebo stádo ztracených oveček. A jak to vlastně bylo? Byla jedna salaš na Radhošti, u salaše koliba a v ní žil bača Blinka Jan. Všichni ho měli rádi, byl to vtipálek, byl chytrý a dobře hrál na trúbu. Jenomže mu občas bylo samotnému na salaši smutno, a tak se stalo, že dvakrát falešně zatrúbil a to neměl dělat. Když totiž trúbil potřetí, že je na Radhošti medvěd a on tam opravdu byl, už mu nikdo na pomoc nepřišel, protože mu nevěřili. Milý bača tak přišel kromě svého stáda oveček také o důvěru a bačovské řemeslo. Aby jej získal nazpět, musel za tři dny své ovečky najít a přivést zpět.

Pustevny, třetí adventní víkend 2021.
OBRAZEM: Mrazík vykouzlil na Pustevnách pohádkovou krajinu

Naštěstí měl v sále spoustu rádců a pomocníků, díky nimž našel cestu na horu Ondřejník, kam se šel poradit s čarodějnicí Divou Hanou. Odtud se společně s dětmi vydal za zbojníky na Lysou horu a nakonec na Čertův mlýn, kde jeho ovečky zahnali pašeráci z Uher do temné jeskyně a dostat ven je mohl jen bača, který zahrál na ten správný nástroj. Bačů tam bylo dost a děti vždy bezpečně poznaly, na jaký nástroj každý z nich hrál. Ale jen Jan Blinka uměl zahrát na trúbu tu správnou písničku a ovečky tak z jeskyně vylákal a mohl se stát opět bačou. Marian Friedl, Vlastimil Bjaček, Lukáš Mrkva a Petr Domčík, kteří se všichni během představení zhostili hned několika rolí, byli v závěru odměněni zaslouženým potleskem. Děti i rodiče odcházeli s úsměvem na rtech a už teď se všichni těší na další z pohádek.

Nedělní pohádkové představení připravuje Městské kulturní středisko ve spolupráci s Odborem sociálních věcí ve Frenštátě pod Radhoštěm v duchu hesla "To je super novina, jdeme celá rodina." Letos nás čeká ještě jedna pohádka z minulé sezóny, která se své frenštátské premiéry stále ještě nedočkala. No a my všichni pevně doufáme, že se tak stane v neděli 19. prosince 2021 v 15.30 hodin. Protože to se na velké i malé diváky už těší veverka Terka a myška Klárka, které tentokrát výjimečně v kině, zahrají pohádku o vánočním přání. Vstupenky mimo předplatné v ceně 90 Kč jsou v prodeji ve frenštátském Turistickém informačním centru. nám. Míru 1, tel.: 556 836 916.

Druhá adventní neděle se na Pustevnách nesla v duchu předvánočních tradic.
OBRAZEM: Na Pustevnách u Libušína už je také stromeček. A je krásný!

Hotový je také program na další pohádkovou sezónu v roce 2022, kde je pro diváky připraveno celkem šest pohádek. Do Frenštátu zavítá Loutková scéna Bajka Těšínského divadla, myška Klárka a veverka Terka z divadélka Ententýky, také zlínské divadlo Z Truhlice, Strašfuňák a Funilka z divadla Loutkový svět nebo divadlo Kapsa z Andělské hory a chybět nebude ani pražské divadlo LokVar. Předplatné na celou sezónu můžete zakoupit už nyní třeba jako pohádkový dárek pod stromeček a to v kanceláři domu kultury na tel. 601 343 348 případně prostřednictvím e-mailu zuzana.kalinova@mufrenstat.cz.

PROGRAM ABONENTNÍCH PŘEDSTAVENÍ PRO DĚTI A RODIČE 2022
20. 03. 2022 - Policejní pohádka - Loutková scéna Bajka Těšínského divadla (Český Těšín)
24. 04. 2022 – Myška Klárka, veverka Terka a paní Plasťáková – divadlo Ententýky (Ostrava)
15. 05. 2022 – Truhlík a Truhlička - správná hygiena - Divadlo z Truhlice (Zlín)
18. 09. 2022 – Podzimní příběh - Divadlo Loutkový svět (Ostrava)
16. 10. 2022 – Nešťastný šafářův dvoreček – Divadlo KAPSA (Andělská hora)
27. 11. 2022 - Kašpárek domek staví - Divadlo LokVar (Praha)
(změna programu vyhrazena)

Zuzana Kalinová