Na naši práci se můžete podívat na webových stránkách www.muzeumnj.cz v záložce Muzeum z domova, sociálních sítích, YouTube a na podcastových platformách.

Využíváme pro prezentaci nejen on-line prostor, ale také jsme během uzavření muzea uspořádali dvě fyzické výstavy fotografií muzejních sbírkových předmětů v oknech Piaristického kláštera v Příboře, kde Centrum tradičních technologií sídlí.

Tento typ výstav měl kladný ohlas, a proto jsme se rozhodli uskutečnit „Procházkovou“ výstavu o tom, jak se zpracovával len.

Výstavní plochu tvoří dvanáct výlepových ploch v Příboře, které si nejen lidé z Příbora, ale i z okolí mohou v rámci zdravotní procházky projít a prohlédnout. Délka okruhu je cca 4,5 km.

Mapka okruhu dostupná
na google maps ZDE

„Procházková“ výstava o tom, jak se zpracovával len tvoří fotografie s doprovodným textem. Provedou Vás postupem od sklizeného lnu až po lněné plátno. Výstava se skládá z dvanácti zastavení.

Na každém je k dispozici jiný QR kód, který vás přesměruje na různé zajímavé odkazy. Tato výstava je vhodná i pro rodiny s dětmi. Průvodcem po jednotlivých etapách výrobního postupu je panáček Bohdan, který v dílně Centra tradičních technologií dohlíží na práci a prováděné rekonstrukce.

Zimní čas byl v minulosti obdobím, ve kterém se naši předkové plně věnovali předení a tkaní. Cílem „Procházkové“ výstavy o tom, jak se kdysi zpracovával len je tyto činnosti připomenout a také alespoň částečně osvětlit.

Neméně důležitou součásti této výstavy je také putovaní krásnými a zajímavými místy historického města Příbora.

Václav Michalička, 
vedoucí Centra tradičních technologií Příbor