Jednou z možností jak poznat vlny vodního díla Slezská Harta je možnost se v Infocentru v Leskovci nad Moravicí, které sídlí téměř u samého vstupu do vod přehrady. Tam se může zájemce zaregistrovat na komentovanou plavbu u dvou lodí, které pravidelně brázdí vody přehrady.

Jednou z nich je loď Harta na elektrický pohon, která právě 3. srpna 2020 přepravila 10 000 návštěvníka regionu. Uveze 45 osob. Spodní paluba je bezbariérová. Pohon této lodi je plně ekologický, tvořen lithiovými bateriemi a solárními panely.

Využili jsme možnosti poznat vodní dílo Slezská Harta právě ze středu přehrady s nádhernými pohledy na břehy této přehrady. Zaregistrovali jsme se na komentovanou plavbu druhé menší lodě pro 10 osob s názvem Santa Maria.

Loď se velmi podobá historickým lodím s dob Kryštofa Kolumba. Je replikou dřevěné plachetnice. Podle lodníka Karla Chvala a kapitána lodě Jiřího Slavíka o projížďky touto lodí je eminentní zájem. Pohon motoru je na plyn a pasažéry veze rychlostí 12 kilometrů za hodinu.

Takže : „ … kapitáne kam s lodí.. “ a jeli jsme. Projeli jsme téměř středem přehrady a lodník Karel Chval informoval o přehradě a popisoval přírodu okolo lodě. Přehrada měří na délku 13 kilometrů a na šířku 1,7 km. Hloubka je mezi 70 – 90 metry. Přehrada se začala stavět v roce 1987 a zcela zaplněna byla v roce 1997.

Projeli jsme okolo kopce Velký Roudný, který se ční do výšky 780 m n. m. . Kopec je také nejvyšší sopka Nízkého Jeseníků. Podél břehů jsme viděli turistické a vodácké tábory a okolo nás si pluly různé plachetnice, lodičky, lodě na ruční, šlapací i elektrický pohon.

Josef Zajíc