Inspirací jim byly dokonalé repliky nejrůznějších pravěkých předmětů jako figurky zvířátek či keramické nádoby mistrovsky zdobené pestrými motivy, sošky venuší anebo rytiny na zvířecích kostech apod. To vše ukrývaly archeologické muzejní kufříky, které pracovníci archeoparku zapůjčili z Jihočeského muzea v Českých Budějovicích. Díky těmto kufříkům si návštěvníci dokázali lépe představit minulost a historie jim ožila přímo v rukou.

Pětiletý Honzík z Brna, který tráví své prázdniny u babičky v Českém Těšíně, byl rád, že se mohl do archeoparku podívat. Využil možnost zúčastnit se dílen zaměřených na pravěké umění. „Moc se mi tady líbí, vyrobil jsem si z keramiky malého pejska a vezmu si ho domů,“ řekl s úsměvem. Jeho tříletá sestřička Viktorka si podle předlohy udělala krásný pravěký korálek, který se našel na chotěbuzském hradišti.

„Pravěké“ dílny se těšily zájmu nejen dětí, ale také dospělých. Jednoho z návštěvníků inspirovala soška Věstonické Venuše, a tak se rozhodl ji vytvořit. Určitě se mu povedla.

„Jsem spokojen, bylo to fajn. Akce byla velkým přínosem zejména pro moje vnuky, kteří se tímto neobvyklým způsobem seznámili s uměním pravěkých lidí,“ prohlásil.

Emilie Świdrová