Ptáci tvoří tukové zásoby především v druhé části dne. Při rozhodování, kde se před nocí nakrmit, počítají pravděpodobně také s naším krmítkem a pokud v něm bude potrava chybět, může být již pozdě shánět ji někde jinde.

Pokud se tedy rozhodneme ptáky přikrmovat, měli bychom to dělat pravidelně a poskytovat stále přibližně stejné množství potravy.

■ Krmítko umístíme alespoň 1,5 m nad zemí a dva metry od nejbližších stromů či keřů, na kterých by mohli číhat predátoři.

■ Potrava musí být vždy chráněna před sněhem a deštěm.

■ Krmení pravidelně doplňujeme a krmítko čistíme od trusu a slupek.

■ Nikdy nekrmíme plesnivým či jinak zkaženým krmivem. Vhodné potraviny z naší kuchyně, jako je vařená rýže, maso nebo lůj, nesmějí být kořeněné, solené, uzené, přepálené apod.

■ Pozor na velké skleněné plochy v blízkosti krmítka. Ptáci do nich mohou narážet a vážně se poranit či zabít.

■ Lojové koule a tukové směsi vždy věšíme na stinná místa, na slunci se mohou roztavit či žluknout.

■ Čím rozmanitější potravu v krmítku nabídneme, tím více druhů pak můžeme pozorovat.

Potrava u nás přezimujících opeřenců je převážně rostlinná a tvoří ji různá semena, jádra, bobule a jiné plody. Většina ptáků běžně navštěvujících krmítka nejlépe přijímá slunečnicová semena.

Ta můžeme zakoupit buď samostatně, nebo v různých směsích v obchodech s potřebami pro chovatele, zahradnictvích a prodejnách pro kutily a dnes už i přes internet. Vrabci nebo hrdličky uvítají na krmítku také obilná zrna jako oves, proso a pšenici.

Zakoupit můžeme také již namíchané směsi krmení pro přezimující ptáky označované jako krmivo pro venkovní ptactvo či zimní směs.

Obsahují někdy kromě zmíněných semen a obilí také luštěniny a kukuřici. Když ponecháme na podzim několik jablek na stromě, budou nám za ně vděční kosi a kvíčaly, a budeme-li mít štěstí, dočkáme se i malého hejna pestrých severských návštěvníku – brkoslavů. Strakapoudy, sýkory či brhlíky nejlépe pohostíme tukovou směsí, kterou můžeme zakoupit v podobě lojových koulí.

Ještě levnější a zábavnější, hlavně pro děti, může být zhotovení závěsného tukového krmítka.

Zbytky z kuchyně na krmítko nepatří!!! 

Zdroj: S informace k tématu od České společnosti ornitologické, se kterými se plně ztotožňujeme.

Záchranná stanice a Dům přírody Poodří, Bartošovice