Viděli jste film Pošli to dál? Pan učitel občanské výchovy, který v mládí prošel těžkým zraněním, dá žákům sedmé třídy za domácí úkol vymyslet, jak zlepšit svět. Hlavní dětský hrdina nechá lidi konat dobré skutky tak, že ten, kdo přijal pomoc, pomůže následně zase někomu jinému.

Přátelství člověka a psa.Přátelství člověka a psa.Zdroj: Vlasta Modráčková

Takové své vlastní psí "pošli to dál" zažil kříženec setra Daneček. Na jaře tohoto roku na něj upozornila hodná paní. Daneček byl nalezenec, dlouhodobě se o něj nikdo nehlásil, na krku měl něco jako stopy po řetězu, ale těžko říci. Snažila se ho navštěvovat, ale také pro ni nebylo jednoduché za ním často dojíždět. Brzy se Daneček tedy stěhoval do zahradní útulkové části organizace Jménem psa, z. s.

Majky dnes už jezdívá na dovolenou.
Psí osudy: Seznamte se s Majkym. Z ráje do pekla a pak zase do ráje

Daneček je krásný dlouhosrstý pes, hotový psí princ. V době přijetí do útulku byl stále ještě docela mladý, trochu nevybouřený a již hodně toužil po lidské společnosti. Naštěstí brzy našel prima rodinu. Zájemci bydlí až v Čechách, přesto neváhali vážit dlouhou cestu na jižní Moravu, aby se s Danečkem osobně seznámili. Vzali s sebou i svou fenku bernského salašnického psa Miu, protože bylo důležité, aby si pejsci sedli. Zodpovědně si nechali do druhého dne čas na rozmyšlenou - a druhý den otočili auto opět směr jižní Morava a zpátky už jeli v silnějším počtu.

Denny a Mia jsou psí dvojka.Denny a Mia jsou psí dvojka.Zdroj: Vlasta Modráčková

Mia má, podobně jako filmový pan učitel, také určitý handicap - je téměř nevidomá. Proto se dosud pohybovala spíše opatrně a nepouštěla se do žádných velkých akcí. Daneček, v nové rodině Denny, se jí však stal průvodcem a kamarádem, který ji povzbuzuje k větší odvaze. Po jeho boku se Mia začala víc pohybovat, méně se již bojí a spolu tvoří bezva dvojku. Kam jde Denny, jde i ona. Tak Denny pomyslně "poslal dál" pomoc, které se mu dostalo.

Baddy je již spokojený pes.
Psí osudy: Seznamte se s Baddym, který znovu začal chodit díky operaci uší

Denny se krásně zabydlel a trochu se zklidnil. S Miou si užívají zahrady i prostor uvnitř domu, nejradši jsou v blízkosti členů rodiny. Díky předchozí kastraci spolu mohou bez obav řádit a nehrozí žádné nenadálé nadělení štěňat. Moc rádi čteme zprávy z nového domova, které nám Dennyho nová rodina posílá. Se synem Honzou "hrál" už v prvních dnech fotbal, dceři Kátě "gratuloval" k narozeninám. Na fotkách, které dostáváme, ho obvykle vidíme po boku Mii - a tak to má být.

Sylva Kaplanová

Tommi je hotový psí model.
Psí osudy: Seznamte se se psími Třemi mušketýry Tommim, Mikym a Kaiem