Jde především o labutě velké a kachny divoké. Ojediněle se zde objevují i lysky černé, rackové chechtaví, poláci velcí nebo chocholačky. Velmi vzácně i hvízdáci euroasijští, ostralky štíhlé, slípky zelenonohé nebo kachničky mandarínské.

Na řece Bečvě v Přerově v letošním roce zimuje velké množství morčáků velkých, které doprovází desítky racků bělohlavých. Jde o rybožravé kachny, jejichž přítomnost je důkazem, že je tato řeka plná drobných ryb.

Někteří lidé chodí vodní ptáky přikrmovat, a proto je dobré připomenout, že nejvhodnější potravou jsou, podle odborníků z Moravského ornitologického spolku, semena pšenice, loupaný oves nebo kukuřice, slupky jablek a zbytky listové zeleniny.

Šikmý kostel sv. Petra z Alkantary v Karviné-Dolech a jeho okolí.
OBRAZEM: Karvinská atrakce. Šikmý kostel sv. Petra z Alkantary a mračna nad ním

V menší míře lze použít i kousky nakrájeného nebo rozlámaného vysušeného bílého pečiva a chleba. V žádném případě na nich nesmí být plíseň nebo sůl, ptáci by se mohli přiotrávit a uhynout. Někteří odborníci nedoporučují přikrmovat vodní ptáky pečivem, ale chovatelé vodní drůbeže na to mají opačný názor.

Labutě často vycházejí i na břeh za lidmi s krmením. Toho občas využívají ornitologové k odečtení jejich kroužků, aby zjistili, odkud k nám přiletěli.

Retro pivní etikety.
RETRO: Krakonoš, Lahváč, Pivrnec. Sbírka pivních etiket skrývá unikáty

Nejčastěji mají české kroužky, ale občas i polské, slovenské, německé nebo chorvatské. Pokud se vám podaří vyfotit nebo odečíst ornitologický kroužek, případně krční límec, tak dejte vědět ornitologům.

Budou vám vděčni za pomoc při mapování jejich zimovišť a tahu.

Jiří Šafránek

Další informace čím a jak přikrmovat vodní ptáky najdete zde:
https://avifauna.cz/krmit-kachny-chlebem-jasna-otazka-s-nejasnou-odpovedi/
https://www.birdlife.cz/zapojte-se/pomoc-ptakum/prikrmovani/prikrmovani-vodnich-ptaku/

Pro Tělo s příběhem
Tělo s příběhem: Jsem Martina a mám mentální anorexii. Přišla ke mně bez pozvání
Masopust z Jihlavska. Na snímcích ze 70., 80. a 90. let minulého století je vidět vodění medvěda z Jezdovic a něco málo z obce Salavice.
RETRO: Tanec s medvědem, masopustní veselice a bujaré hodování. Vzpomínáte?