Sokol přišel s uspořádáním Sokolského běhu republiky v roce 2019, kdy se připomnělo kulaté 100. výročí od tzv. rozestavného běhu, kterým se v roce 1919 slavily roční narozeniny mladičké republiky. Cílem bylo a stále je přilákat co nejširší veřejnost k tematickým běhům na oslavu republiky. Oficiálně se jedná o závody, ale pro většinu sportovců o cílový čas příliš nejde. Hlavní je čistá radost z pohybu a unikátní atmosféra, kdy je ve vzduchu cítit historie republiky. Jakákoliv a nejen sokolská jednota se může zapojit do organizování běhu, a tak se závody konají nejen ve větších městech, ale i v malých obcích jako třeba Černovice, Hora sv. Kateřiny nebo Zlatá Olešnice. Největší skupina běžců se pak schází v Prostějově, Českých Budějovicích, Mostě, Brně nebo v Praze. K výběru je z více než 60 závodů v ČR i zahraničních (například San Francisco, Washington D.C, Dallas, Curych nebo Lisabon).

Zdroj: Youtube

„Běhů je celá řada, ale dovolím si tvrdit, že u žádného jiného není tak těsné sepjetí s historií republiky, ta atmosféra je neopakovatelná i tím, že všude jsou sokolské symboly, které mají bohatou historii a běžet pod nimi je opravdový zážitek,” dodává starostka České obce sokolské Hana Moučková.

Na 28. října samozřejmě nesmí chybět národní barvy, což se odráží i v designu letošní medaile. Na dřevěné medaili se totiž skví skleněný náramek v trikoloře z dílny předního světového výrobce skla, Preciosy.

Podívejte se na to, jak medaile vznikala

Zdroj: Youtube

Potkejte známé sportovce

Po celé republice se na start postaví také ambasadoři závodů. V Praze potkáte třeba olympioniky Davida Svobodu a Radka Šloufa, paralympijského rekordmana v cyklistice Jiřího Ježka, běžce a youtubera Tomáše Touhu nebo herce a moderátora Jakuba Koháka. Dorazí také moderátorka Radiožurnálu a vášnivá běžkyně Lucie Výborná. V brněnském Parku Lužánky, se s vámi proběhne vicemistryně světa v basketbalu Ivana Večeřová a do Sokolova tradičně vyrazí ultramaratonec a výborný trenér Miloš Škorpil. V Lomnici nad Popelkou si plácnete s druhým z bratrů Svobodových, triatletem Tomášem. Do regionů vyrazí také trenérka kondičního běhu Veronika Preti, která vás bude motivovat na běhu v Kačicích. Všichni se s vámi moc rádi uvidí, plácnou si nebo se vyfotí, nemusíte se stydět.

Současné běhy jsou inspirovány počínáním Sokolů z roku 1919, kdy na první výročí vzniku Československa uspořádali obrovskou štafetu nazvanou rozestavný běh. Měla sedm tras z různých koutů republiky a všechny se sešly u prezidenta Masaryka. Sokolové doručovali zdravice svých jednotlivých žup. Jelikož měl v té době Sokol statisíce členů, nebylo problémem vybrat asi 8000 běžců. Dnes Sokol zažívá renesanci a jeho základna roste. Podílejte se na ní i vy a oslavte historii republiky a Sokola, který v letošním roce slaví 160 let od svého založení.

V pátek 28. října svorně ve 14:00 na startu nazdar!

Jiří Reichl, Česká obec sokolská