O čem je tady řeč?
Jedná se o velmi účinný proces pročišťující organismus – detoxikaci. Jejím cílem je, odstranit z těla toxické či odpadní látky, které nejen zatěžují tělo, ale mohou se podílet i na vzniku celé řady zdravotních komplikací včetně nárůstu hmotnosti.

K čemu vede správně provedená detoxikace?
Pro zajímavost harmonizuje organismus, zlepšuje zdraví, projasňuje mysl, zvyšuje energii, stimuluje samoléčebné schopnosti organismu, vede k omlazení, zvyšuje sexuální aktivitu, nebo napomáhá k udržení si optimální váhy.

Kdy s detoxikací začít?
Určitě v době, když už nás trápí první příznaky znečištění těla škodlivými látkami. To se může projevit sníženou imunitou, častými únavami, nadváhou, trávicími potížemi, ekzémy, depresemi, úzkostmi, nebo opakovanými nemocemi.

Jaké jsou základní metody pro detoxikaci těla?
Úžasnými prostředky podporující proces detoxikace jsou například tělesná aktivita, masáže, sedací lázně či relaxace. Ke skvělým doplňkům výživy, které mohou posloužit k podpoře zdraví a očistě celého těla se řadí pro představu chlorella, zelený ječmen, bylinné čisticí čaje, zelený čaj, jablečný ocet, vitaminy, minerály atd. Doplňky výživy doporučuji konzumovat v jejich přirozené podobě nikoliv syntetické.

Čeho se v průběhu detoxikace vyvarovat?
Vyhněte se zejména masu, uzeninám, nadměrnému množství mléčných produktů, alkoholu nebo kávě. Metod pro detoxikaci je mnoho. Ne všechny pro vás mohou být vhodné, proto je vždy nezbytná konzultace s lékařem.

Pavlína Podloučková, 
ddborný pracovník v ochraně veřejného zdraví, Certifikovaný Poradce pro výživu, Odborně způsobilá osoba k zajišťování úkolů v prevenci rizik v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci