„Pan doktor říkal: ‚maminka vyhrála několik bitev v předem prohraném boji‘. Zásah do mozku byl velký,“ svěřuje se starší dcera sedmapadesátileté ženy.

Během pobytu na oddělení následné intenzivní péče olomoucké vojenské nemocnice se zdravotní stav ženy podle rodiny chvílemi zlepšoval. „Maminka vnímala, poznávala nás. Viděla jsem za těch deset měsíců pokroky: jedla, pila, jednoslovně na nás promluvila. Nedokázala jsem pochopit, že to nezvládne. Stále jsem viděla existující naději a věřila v zázrak,“ popisuje se slzami v očích dcera Petra.

Jana Paurová se hledá už deset let. Během let proběhla řada pátracích akcí, policisté hledali ve Slavětíně a okolí také případné stopy
Stala se obětí vraždy? Matka čtyř dětí záhadně zmizela, pohřešuje se deset let

Paní Miluše Navrátilová zemřela v úterý 7. března.

Péče na specializovaném oddělení byla podle rodiny na vysoké úrovni, stejně tak přístup personálu k pacientce a její rodině. „Všichni dělali maximum. Smekám před nimi. Za deset měsíců maminka neměla jedinou proleženinu. A jak vstřícně se chovali k nám: mám tři malé děti, mohla jsem za maminkou i v době, kdy nejsou návštěvní hodiny. Ani náznakem nedali najevo, že je to pro ně komplikace, přestože byla,“ děkuje dcera.

Zemřela pracovnice olomoucké herny, kterou vloni v květnu střelil z bezprostřední blízkosti do hlavy recidivista.Zemřela pracovnice olomoucké herny, kterou vloni v květnu střelil z bezprostřední blízkosti do hlavy recidivista.Zdroj: Se souhlasem rodiny

Na osudný den 20. května, kdy do herny na Masarykově třídě vešel recidivista, myslí rodina velmi často. Ten večer měla mít paní Miluše Navrátilová volno. Vyšla vstříc kolegyni, za kterou vzala směnu. Jako samoživitelka si často přivydělávala, měla dvě i tři práce, aby mohla mladší dceři Kristýnce dopřát studium na vysněné veterině.

„Na sestru byla maminka sama. Bála se zdražování, co přinese podzim, aby vše finančně utáhla. Ten pátek, když mi volala, že bere směnu za kolegyni na Masaryčce, jsem jí to rozmlouvala. Až jsem se zlobila, že je pořád v práci a nemá nic ze života. Zvala jsem ji, ať přijde večer k nám na návštěvu, za vnoučaty. Odmítla se slovy, že teď je každá koruna dobrá…,“ vzpomíná na 20. květen čtyřiatřicetiletá Petra se zlomeným hlasem.

Kristýnka byla statečná

Patnáctiletou sestru hned po tragédii přestěhovala z bytu ve Štěpánově, kde žily s maminkou, do svého rodinného domu v sousední vesnici. Sama je na mateřské, s manželem tři malé děti a hypotéku na dům. „Kristýnka dospěla tou těžkou situací. Snaží se nám pomáhat, ve škole se jí daří,“ chválí sestru Petra.

Na pololetní vysvědčení měla studentka samé jedničky. „Kristýnka s námi chodila za maminkou. Byla statečná. Když dostala vysvědčení, hned musela za maminkou do nemocnice, aby se pochlubila. Viděli jsme, jak mamince v tu chvíli začaly téct slzy…. Vnímala vše…,“ líčí s bolestí paní Petra.

Sériový vrah Svatoslav Štěpánek.
Sériový vrah Štěpánek je v Roudnici pořád známou firmou, říká studentka dějin

 „O Kristýnku se postarám, všechno s manželem zvládneme. Mám v něm velkou oporu,“ dodává statečně mladá žena.

Rodině v tragické situaci pomohla solidarita lidí. Nabízeli pomoc, snažili se rodinu podpořit. Na transparentní účet poslali 611 tisíc korun. Sbírku vyhlásilo město Štěpánov. Část financí pomohla pokrýt výdaje spojené s nástupem mladší dcery postřelené ženy na střední školu.

K soudu nepůjde

K soudu, kde dvaasedmdesátiletému recidivistovi hrozí za vraždu doživotí, paní Petra nepůjde. „Všichni, včetně právníka mě od toho odrazují. Ten vrah bude lhát, že za to nemůže, že se přetahovali, že špatně vidí a slyší, jak jsem se dočetla ve spisu. Jenže v herně jsou kamery se zvukovým záznamem. A že špatně vidí? Od policie z výslechu vím, že přesně věděl kam se podepsat, přesně viděl ty řádky,“ kroutí hlavou zdrcená žena. „Věřím, že dostane výjimečný trest. A z vězení už nevyjde ven.“

Sériové vraždy na Chodově. Hana Vondráková, nejlepší kamarádka Markéty Čápové
Promlčená smrt tří mladých žen v Praze: sériový vrah může znovu zaútočit

Rodina se od počátku pozastavuje nad tím, že člověk, který ve vězení strávil 48 let - mimo jiné za vraždu ve věznici v Leopoldově, kde ubil kladivem spoluvězně – se pohyboval do Olomouci. „Něco selhalo. Měl být v psychiatrické léčebně nebo pod nějakým dohledem. Zabil nám maminku, ale stejně tak mohl napadnout malé dítě, které by se na něj ušklíblo na nádraží, kde pobýval,“ poukazuje paní Petra.

Chladnokrevný výstřel do hlavy

Recidivistu dopadla policie tři hodiny po činu. Hernu podle kriminalistů večer sledoval a vyčkával, až ji opustí poslední klient. Pak vstoupil a s revolverem v ruce se snažil přimět ženu k vydání peněz. Ta na požadavek nepřistoupila.

Vzápětí muž cíleně a chladnokrevně vystřelil a zasáhl oběť do hlavy. Pistoli poté uschoval za pas a z herny odešel. Zbraně se zbavil, kriminalisté ji ale našli.

Muž si z herny neodnesl nic. „Přestože to začalo jako loupež, vypadá to, že jej peníze až tak nezajímaly,“ poukázal již dříve vedoucí odboru obecné kriminality služby kriminální policie a vyšetřování krajského ředitelství Jan Lisický.