Že jde mezi lidmi o probírané téma, potvrdil například Ondřej Štaud. „Někteří v tom vidí originální řešení pro nová parkovací místa, jiní zase potenciální zdroj hluku a neestetický prvek v okolí,“ sdělil.

Další lidé novinku popisují jako nesmysl, jiní ji naopak vítají. Tvrdí, že může jít o recept na problém, který tíží téměř všechna jihomoravská sídliště.

Lidé nad zámkem Jezeří kritizovali těžbu buků.
Lidé od ledna uslyší méně pil. Cenné bučiny u Jezeří má ochránit smlouva

Složitě vypadající kovovou konstrukci vlastní brněnská společnost Kukly II. Jednatel Pavel Knapec Deníku Rovnost řekl, že parkoviště je nyní v testovacím režimu a pracovníci je seřizují. „Jednotlivá stání pravděpodobně začneme nabízet v půlce září,“ informoval Knapec.

Čerstvě zkolaudovaná stavba přiléhá k fasádě několikapatrové budovy. „Výtah stojí vedle štítové stěny domu, kde nejsou okna. Toto řešení má velkou výhodu pro přeplněná sídliště, kde je nedostatek místa,“ je přesvědčený jednatel.

Úspora místa

Podle něj taková řešení využívají především lidé ve Spojených státech amerických. Řidiči při vjezdu zadají potřebný kód, technika pak zařídí ostatní. Na plochu šesti standardních parkovacích míst díky tomuto systému zaparkuje téměř třicet aut. „Budou umístěná do dvou parkovacích věží, každá z nich pojme čtrnáct automobilů,“ upřesnil Knapec. Kolik za to řidiči zaplatí, není zatím jasné.

Hasičská stříkačka, kterou spálovští hasiči pořídili v červnu 1936 je funkční do dnešních dnů.
Stará stříkačka ve šrotu neskončila. Bývalý starosta hasičů ji ukryl

Více místa na veřejném prostranství chválí starosta brněnských Řečkovic Marek Viskot. „Pokud tento styl parkování ušetří nějakou plochu a hlavně zeleň, je to super. Pak nezáleží na tom, zda je stavba ve vlastnictví města či je soukromá,“ reagoval.

O dalším podobném parkovišti se podle něj v této lokalitě zatím neuvažuje. Systém označil za průkopnický, ovšem drahý. Firma Kukly II. se tím bude zabývat až s ohledem na zájem obyvatel.

PIRKLOVÁ GABRIELA