„Roušky bereme jako jedno ze tří hlavních preventivních opatření vedle dezinfekce a sociálního distancování,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Jak jsme na tom aktuálně se zásobami roušek, rukavic, respirátorů i dezinfekčních prostředků Deník zjišťoval v lékárnách napříč krajem. V Jičínské lékárně Trio mají zatím dostatečné zásoby jednorázových roušek i dvojkových respirátorů. Seženete zde i gumové rukavice a dezinfekci. Jednorázové roušky pořídíte za desetikorunu.

V Lékárně u Zlaté Terezie v Náchodě už v úterý zaregistrovali zvýšenou poptávku po ústenkách, a to především z řad rodičů školních dětí. Magistr Lukáš Koblasa tvrdí, že zásoby jednorázových roušek, rukavic a dezinfekce mají na skladě odhadem na půl roku.

Soud, soudce - Ilustrační foto
Tragédie u soudu: Vyčerpaná péčí o matku vzala její osud do vlastních rukou

Lékárna také zásobuje ordinace náchodských lékařů, kde stoupla poptávka po zmíněném materiálu už před prázdninami. „S ústenkami problém není, v případě dezinfekce na ruce musí zákazníci počítat s jejím zdražením v souvislosti s poptávkou,“ upozorňuje vedoucí lékárny. „Jen dnes do deseti hodin jsem prodal 150 ústenek, někdo si bere i celé balení po padesáti kusech,“ poukazuje Lukáš Koblasa na zájem ze strany veřejnosti.

V této lékárně zakoupíte jednorázovou ústenku za 15 korun. V Lékárně BENU v Hradci Králové v Auparku zaznamenali poptávku po ústenkách po celé prázdniny, i když v posledním týdnu se zájem navýšil, a to zejména ze strany starších občanů.

Zásob roušek, dvojkových respirátorů, rukavic a dezinfekce zde mají na dva měsíce, jednorázové ústenky nabízí za 19 korun.

Policie ČR. Ilustrační foto
Muž vyhrožoval výbuchem budovy v Hradci Králové

Lékárna Pilulka Trutnov Palackého ještě disponuje zásobami materiálu z jarních měsíců. Požadované zboží přiobjednávají, i když ceny nejsou moc příznivé. „Ústenka stojí kolem dvaceti korun, přitom normálně je to haléřová záležitost,“ upozornila nás vedoucí lékárny Eva Ferklová. Dražší jsou i rukavice, dezinfekčních gelů je na výběr. „Zájem stoupá, snažíme se zákazníky uklidnit, výroba v Batistu v Červeném Kostelci jede na plný plyn. Lidé nakupují většinou jednu roušku nebo balení po deseti,“ sděluje magistra své poznatky.