Žena bývalého hradeckého primátora Eliška Finková je bývalou ředitelkou hradeckého Divadla Drak, v současnosti už je v důchodu. Informací o očkování obou manželů se pochlubila sama nemocnice na sociální síti. „Jako první byli dnes očkováni zdravotničtí záchranáři a pokračujeme našimi zdravotníky. Mezi prvními byl dnes v naší nemocnici očkován také radní Královéhradeckého kraje pro zdravotnictví - MUDr. Zdeněk Fink s manželkou,“ píše nemocnice na svém facebookovém profilu.

Sám Fink pochybení odmítá. Manželka má prý na očkování právo, jelikož chce pomáhat v očkovacím centru. „Neumím si představit, že bych manželku nechal doma. Dokonce jsem ji to nařídil, pokud, jak mě prosí, chce pracovat jako dobrovolnice v očkovacích centrech při vakcinaci. Bez očkováni bych ji tam nepustil," napsal Fink na svůj twitterový účet. Na dotaz, zda tedy budou přednostně očkovaní i další dobrovolníci, Fink uvedl, že to tak kraj plánuje.

„Budeme nyní přednostně očkovat i dobrovolníky aby byli připraveni k práci ve střediscích jejichž s jejichž otevřením se počítá od konce března nebo od dubna. Žena měla náskok díky informaci ode mne, že budeme hledat lidi do center,“ dodal radní.

Schůze zastupitelstva v Hradci Králové. Ilustrační fotografie.
Kocourkov na hradecké radnici pokračuje. Odpadlíci dál chtějí vládnout městu

Očkování jeho manželky přesto budí vášně. V současné době totiž dostaly vakcínu napříč krajem jen zhruba dva tisíce lidí. Nedostalo se ještě ani na velkou část zdravotníků, nemluvě o většině seniorů v sociálních zařízeních kraje. Finka kvůli kauze ostře zkritizoval nejsilnější opoziční klub na krajském zastupitelstvu.

Červíček: Nejde o papalášskou výhodu

"Zatím je paní Finková jen ženou politika, takže logicky v pořadníku není. Dostala přednost, manžel chtěl pro ni to nejlepší, ale takových manželů je nejen v Královéhradeckém kraji jistě spousta. Dávek je zatím málo a vakcínu nedostali zatím ani nejohroženější zdravotníci na Královéhradecké JIP, kteří jsou v první linii," napsali ke kauze zastupitelé za hnutí ANO.

Královéhradecký hejtman Martin Červíček (ODS) na ranní tiskové konferenci nechtěl extempore svého ministra blíže komentovat: „Něco jsem slyšel. Pan doktor je zapojen do krizového řízení a bude se podílet na očkovací strategii, i proto nárok na očkování má. Ale na podrobnosti ohledně manželky se ho ještě zeptám. Sám pan doktor Fink při neformálních rozhovorech několikrát uvedl, že jeho žena bude jednou z dobrovolnic, která se bude podílet na očkování v krizových centrech. Ale nechte mě se ho na to ještě zeptat,“ řekl Červíček. Později hejtman uvedl, že z jeho pohledu nejde o papalášskou výhodu, ale prozíravost ve snaze být užitečný ostatním.