V posledních měsících se obloha nad Michelem Platinim pořádně zatáhla. Nedávno vyplavala na povrch silná korupční aféra, která jej dokonce stála práci. Ještě před ní však stihl bývalý francouzský fotbalista vytáhnout další „eso“ ze svého kontroverzního rukávu.

Co takhle poblahopřát evropskému šampionátu inovativním projektem, který rozvine povědomí o nejslavnější míčové hře světa do všech koutů kontinentu? Ano, na první pohled zřejmě paráda. Přehlídka přenádherných stadionů, hvězdy prohánějící se po celé Evropě a fotbal doslova na každém kroku.

Pohled na fotbalový stadion v Mnichově během utkání ME Francie - Německo
Jednou a dost. Podle Čeferina už se Euro napříč kontinentem hrát nebude

Jenže toto je pouhá utopie jinak velice nepovedené myšlenky. Pane Platini, vždycky jste pálil přesně, ale toto byla opravdu trefa vedle. Fotbalová Evropa se bouří a důvodů je hned několik.

Poloprázdné stadiony

Do karet mu rozhodně nezahrála ani těžká covidová doba, která uložila fotbalové EURO do ročního spánku a turnaj se tak poprvé v historii odehrává se zpožděním. Poloprázdné stadiony a ponurá atmosféra se staly pomalu symboly tohoto šampionátu. Avšak tady lze Platiniho obviňovat jen těžko.

Klíčový okamžik semifinále Eura: Raheem Sterling po souboji s dánským obráncem padá k zemi.
Lineker mlčel, Owen šel přes mrtvoly. Evropa má ale jasno: Sterling je padouch!

Jenže tady neční ten největší problém. Pojďme si Platiniho přešlapy hezky rozepsat. Věc číslo jedna: nepochopitelný herní systém a rozšíření počtu účastníku vrhlo na evropský turnaj nepříjemný stín. „Když jsem hrál turnaj já, tak na Euru bylo osm týmů. Kde je psáno, že tehdy byl šampionát lepší? A že nyní lepší nebude?“ prohlásil sebevědomě francouzský šíbr.

Herní systém? Hlavolam

Nebyl. Ani před pěti lety, ani letos. A zřejmě ještě dlouho nebude. Vysoký počet čtyřiadvaceti účastníků sebou nese velká negativa, na tomto turnaji jen podtržená dalšími nepříjemnými vlivy z okolí. Kvalita se vytrácí, atraktivita rovněž.

Leonardo Bonucci slaví postup Itálie do finále mistrovství Evropy.
Obří faux pas. Hvězdu Italů zadržela ochranka. Myslela si, že je fanoušek

Herní systém letošního Eura se jednoznačně musel líbit milovníkům hádanek a hlavolamů. Tabulka třetích týmů, díky níž postoupil i český výběr, totálně zamotaný postupový klíč a do poslední chvíle vyčkávání na oznámení soupeře a místa konání.

Fans hozeni přes palubu

Nejeden fotbalový nadšenec se musel cítit jako Alenka v říši divů. „Pro fanoušky prostě hrůza, takovýto formát turnaje pro ně určitě není. A přitom se přeci fotbal hraje právě pro fanoušky,“ zasteskl si bývalý reprezentační brankář Petr Čech. Jako jeden z ambasadorů turnaje měl k tomu co říct a ani on s kritikou rozhodně nešetřil.

Tomáš Souček v utkání Česka s Anglií.
Slušňák i kanón. Z fotbalistů zářil nejen Souček, statistika rychlosti překvapí

Fanoušci byli zkrátka hozeni přes palubu. Doslova. Ve které zemi se bude hrát? Proti komu? Za jakých podmínek? Takové otázky se staly zarytým stereotypem turnaje. Diváci na poslední chvíli sháněli letenky a testy, týmoví manažeři zase ubytování s dalším servisem.

Neregulérní turnaj

A celé EURO se dotklo i samotných hráčů. Místo odpočinku tisíce nalétaných kilometrů v letadle a obrovská ztráta energie. Ale ani tady se opět neměřilo jedním metrem. Některé týmy si užívaly po většinu turnaje domácí prostředí, ať už ječ o jednom či druhém finalistovi.

Komentář: Stop hejtům, Euro je úspěch. Je však nutné hledat klady i zápory

Suma sumárum, turnaj hraný celkově na velice tenké hraně regulérnosti. Francouzský inovátor zřejmě čekal slova chvály a obdivu, avšak místo toho na něj čeká pořádná fronta bouřících se lidí žádajících vysvětlení.

Začíná se rýsovat, že si Platini vypije svůj pohár hořkosti až do úplného dna.