Velkou měrou se na tom podílel mladý trenér David Oulehla, který před sezónou nahradil Zdenka Frťalu. „Zůstávám pokorný, na jaře může být všechno jinak, bude to úplně jiná soutěž,“ jasně zdůraznil.

S Varnsdorfem jste zažil parádní podzim. Spokojenost je na místě, ne?

Určitě. Minulou sezonu se tady hrálo o záchranu. Z týmu odešel Klobása, Durděvič, nebo Wesley da Silva. S nimi odešlo hodně branek. Upřímně jsem neočekával jednoduchou sezonu. Ale vyšlo to nad očekávání.

Slavia porazila doma Mladou Boleslav těsně 3:2
Zenit zvládla, nyní chce Slavia uspět v Jablonci. Po devíti letech

Přitom jste v týmu postrádal typického hrotového útočníka.

Pro nás bylo důležité najít osu mužstva, o kterou jsme se mohli opřít. Pracovali jsem na obranné fázi, v přátelských zápasech a na začátku sezony jsme měli problémy s přechodem do útoku. Postupně se to zlepšovalo, v posledních zápasech jsme dávali i více branek. Všechno se to sešlo, vyhýbaly se nám karty, zranění.

Povedl se také výběr hráčů, kteří před novou sezonou přišli.

To ano, přitom se jednalo opět o kluky z juniorské ligy. Bylo potřeba, aby hráči měli potřebný charakter, pohyblivost. O tom to celé je. Byly situace, ve kterých by některé týmy padly. My jsme hodně výsledků urvali právě tou vůlí a charakterem.

Měli jste i potřebné štěstí. Gól v Táborsku v nastavení, chycená penalta v poslední minutě v Chrudimi.

Třeba v Táboře jsme byli po většinu utkání lepším týmem a mohli ho rozhodnout dříve. Místo toho jsme chvilku před koncem dostali na 2:2. Ale nezabalili jsme to, naopak jsme chtěli vyhrát a tlačili se za třetím gólem. A ta odměna přišla. Štěstí, to člověk potřebuje.

Radek Porcal vychytal na podzim devět čistých kont. V této statistice je nejlepší v soutěži.

Předně bych chtěl říct, že máme dva výborné brankáře. Když jsme se rozhodovali mezi Radkem Porcalem a Mírou Samoelem, rozhodovaly maličkosti. Radkovi ten podzim vyšel náramně. Když od něj měla přijít nadstavba, předvedl super zákrok, nebo chytil penaltu. Je dobře, že je za ním Míra Samoel. Radek na sobě musí neustále pracovat. Tvoří dobrou dvojici.

Nebojíte se, že by v zimě, i díky vašemu dobrému podzimu, nastal odliv hráčů?

To je otázka na pana Gabriela. Klub funguje tak, že přispívá k tomu, aby se mladí hráči zapracovali a připravili se pro profesionální fotbal. Taková je naše role. Rozhodně tady nebude jeden tým pohromadě čtyři roky. Uvidíme, co nám zima přinese. Jádro týmu by mělo zůstat stejné.

Karvinští (v zelenkavém) podlehli Plzni 1:2.
Karviná prohrála v Plzni se vztyčenou hlavou. Snižoval Ba Loua

Co byste dělal, kdyby přiletěla nabídka na jiné angažmá přímo vám?

Tohle v hlavě vůbec nemám. Šestnáct dobrých zápasů ze mě neudělá super trenéra. Mám pokoru, jsem rád, že jsem dostal šanci od pana Gabriela a moc si jí vážím.

Jak se těšíte na zimní přestávku?

Moc, ta podzimní sezona byla dlouhá. Všichni jsme si tady rozdělili své role, bylo toho hodně. Já se na to volno opravdu těším. Budu s rodinou, více se budu věnovat dětem. Mám moc rád Vánoce, takže tenhle čas si taky užiji. K prvnímu tréninku se sejdeme 7. ledna v Kotlině.