Předchozí
1 z 7
Další

Deník oslovil s šesti otázkami celkem deset (nejen fotbalových) veřejně známých osobností, které mají ke klubu založeného roku 1922 s bohatou historií vztah. Buď v něm hrály, trénovaly, dělaly manažery, vlastnily ho, nebo mu prostě dlouhá léta fandí.

V prvním díle velké fotbalové ankety Deníku odpovídají:

Richard Krajčo.Richard Krajčo, zpěvák a frontman kapely Kryštof.Zdroj: Deník

Verner Lička.Verner Lička, někdejší střelec, trenér a manažer.Zdroj: Deník

Luděk Mikloško.Luděk Mikloško, bývalý brankář.Zdroj: Deník

Václav SvěrkošVáclav Svěrkoš, ještě nedávno útočník.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Trojnásobný mistr světa Pavel Kubina se rozhodl ukončit hokejovou kariéru. Pavel Kubina, bývalý skvělý hokejový obránce.Zdroj: Deník/Lukáš Kaboň

Ve druhém (sobotním ranním) díle ankety Deníku se můžete těšit na odpovědi hokejisty Rostislava Olesze, promotéra organizace Oktagon MMA Ondřeje Novotného, kouče mistrovského Baníku z roku 2004 Františka Komňackého, někdejšího majitele ostravského klubu Aloise Hadamczika a bývalého útočníka Václava Daňka.

1. Jak jako fanoušek tipujete, nebo očekáváte, že si Baník povede v nadcházející ligové sezóně?

R. KRAJČO: Upřímně řečeno, já radši neočekávám nic. Spíše bych se chtěl nechat překvapit. Uvidíme, co s obranou udělá odchod Zia a příchod Davida Lischky. To bude asi to nejzásadnější, jak to vlastně vzadu bude fungovat. Jinak posily nejsou pro mě nijak závratné, takže doufám, že si kádr sedl a bude to šlapat.

V. LIČKA: Očekávání? Spíše přání. Tím, že člověk tomu klubu fandí, tak by si samozřejmě přál, aby se zase posunul nahoru. Ať už počtem bodů, konečnou příčkou i úrovni hry. Aby se na to dalo dívat a zážitek ze zápasů byl zase větší. Baník udělal zásadní změny na pozici trenéra i v kádru. Zatím nevíme, kam se mužstvo posunulo. Konkrétní odpověď získáme až po minimálně deseti utkáních.

L. MIKLOŠKO: Po množství změn bude hodně záležet na vstupu do soutěže. Z přípravy jsem viděl jeden zápas, a to proti Líšni, kde Baník byl lepší, ale čekal jsem od něj asi víc. Na druhé straně je to jen příprava, takže bych tomu nedával větší význam. Věřím, že Baník bude hrát kolem poloviny tabulky, nebo v lepším středu.

V. SVĚRKOŠ: Přiznám se, že je to pro mě dost nečitelné vzhledem k tomu, že soupeři v přípravě byli vesměs druholigoví. Až tedy na závěrečný zápas s Górnikem, který měl lepší parametry a výsledkově vyšel velmi dobře. Trenér Smetana si pochvaloval, že získal všechny hráče, které chtěl, takže věřím, že se jim podaří prosadit svůj herní styl a budou hrát o poháry.

P. KUBINA: Myslím si, že kádr Baníku určitě je na to, aby se hrálo kolem pátého místa. Je asi těžké se v této době honit se Slavií, Spartou, nebo Plzní, snad tomu tak jednou bude, ale s tím, co mají, by na evropské poháry útočit mohli.

2. Je tým při pohledu na soupisku proti minulé sezoně slabší, nebo silnější? Jak moc bude chybět Patrizio Stronati?

R. KRAJČO: Těžko říct, teď to nedokážu posoudit. Ale podívejte se, jak Slavia prodala důležité a silné hráče a dokázala je skvěle nahradit. Přitom v první chvíli se nezdálo, že se to povede. Teď budu věřit, že se bude podobně dařit i Baníku a Davidu Lischkovi. Myslím totiž, že pokud na to hráč má, a má nabídku, mělo by mu být zahraničí umožněno, byť to klub bolí. A Zio si to zasloužil. Pokud jde o kádr, tak ten mi přijde trochu stejný. Nechci si dělat velké naděje, protože pak bývám zklamaný. Radši budu příjemně překvapený, protože ve skrytu duše doufám, že se Baník vrátí mezi nejlepší tři týmy ligy, kam historicky patří.

V. LIČKA: Žádný seriózní trenér nebo odborník vám na to teď neodpoví, protože je potřeba ten tým vidět a mít určitý vzorek mistrovských zápasů. Určitě ale nahrazení takového hráče, jakým je Patrizio, je složité. Vždyť i on sám se při svém příchodu musel adaptovat. Zároveň jako jeden z mála v klubu ale splňoval ty největší nároky, byl spolehlivý po mentální i fyzické stránce. Chtěl se ale posunout a já věřím, že má kvalitu, aby dosáhl reprezentační úrovně. Zpočátku chybět bude, mužstvo bude potřebovat čas, aby si to v něm zase sedlo. U Davida Lischky je výhodou herní inteligence a nadstandardní řešení herních situací. Jeho konstruktivnost.

L. MIKLOŠKO: Patrizio chybět bude. Je to důrazný hráč, který si dokázal udělat v obraně pořádek, vyhecoval tým, do všeho šel naplno, nic nevypustil, takže bude zajímavé sledovat, jestli se jej podaří zastoupit. Každý je ale nahraditelný. Celkově o týmu bych řekl, že jeho kvalita je stejná jako na jaře. Velký rozdíl tam nevidím, možná je ten současný lehounce silnější. Ale jen malinko. Ale viděl jsem jen jedno utkání, z toho mohu jen těžko soudit.

V. SVĚRKOŠ: Jestli je ten tým silnější nebo ne, na tyto soudy bych si počkal do nějakého čtvrtého pátého kola. Přece jen v přípravě se hodně zkouší a není to tak patrné. Přínosem ale může být určitě Budínský, už kvůli své kopací technice může být velkou zbraní. Co jsem četl, tak Almási přišel za nemalé peníze, takže by bylo fajn, kdyby se rychle chytil a dával góly. U Stronatiho je to složitější, protože jeho styl je specifický a svým způsobem nenahraditelný. Na druhé straně Lischka je lepší v jiných věcech, třeba v rozehrávce, takže by Baník mohl být vzadu konstruktivnější.

P. KUBINA: Podle mého je kádr na zhruba stejné úrovni, i když Stronati prostě v obraně bude chybět. Naštěstí nikdo další z důležitých hráčů už neodešel, celkově tým má zase více zkušeností, mladí se za ten rok opět posunuli, což může hrát také roli.

3. Co budete považovat jako fanoušek Baníku za úspěch?

R. KRAJČO: Krásné by bylo dostat se pro další sezonu do pohárů, a myslím, že i fanoušci by si to po těch letech zasloužili. Minulá sezona začala hezky, proto se o tom začalo spekulovat, ale jaro se moc nepovedlo. Je to o tom mít kádr psychicky připravený na celý rok, aby hráči unesli i tíhu zodpovědnosti. Pak by to mohlo jít. A hlavně se nesmí zase stávat, že jednou kluci zahrají skvěle a podruhé naopak katastrofálně. Musí to mít nějakou kontinuitu.

V. LIČKA: Já jsem celoživotní optimista, ale racionální, a nečekám, že Baník během měsíce změnil vše a teď bude hrát o první místo. Čekám ale, že změny, k nimž se odhodlal, jdou správným směrem a postupně se klub bude zlepšovat. To by byl úspěch. A jak jsem řekl, prvních deset zápasů by mělo mnohé naznačit.

L. MIKLOŠKO: To by samozřejmě byly poháry, ovšem nyní nedokážu říct, zda i za pomoci posil je Baník schopný posunout se mezi nejlepší tři týmy tabulky a rozbít to trio Slavia, Sparta a Plzeň.

V. SVĚRKOŠ: Umístění do čtvrtého místa. Jsou tam ale i jiné zajímavé mančafty. Třeba Boleslav může být silná. Jablonec, Plzeň, Slavia, Sparta, o tom se ani nemusíme bavit. Zálusk na poháry si dělá vícero týmů, ale vzhledem k tomu, kolik majitel Baníku investoval do klubu za poslední léta, tak by bylo fajn, kdyby to letos klaplo.

P. KUBINA: Kvalifikaci do evropských pohárů. Ať už z ligy, nebo národního poháru. Hlavně by si to zasloužili lidé v Ostravě, aby Baník hrál nahoře, dělal jim radost a bavil je. Naštěstí už se může chodit, je povolena polovina kapacity, tak aspoň nebude na stadionu ta komorní atmosféra. Už to bude jak na fotbale.

4. Do ligy se vrací nadstavba. Co na to říkáte? Jste jejím zastáncem, nebo spíše odpůrcem?

R. KRAJČO: Princip nadstavby nechápu, nechápal jsem ho ani při jejím zavedení. Myslím si, že je to zbytečná záležitost, která jen prodlužuje ligu, bere hráčům sílu a možnost přípravy na pohárová utkání. Holt někdy ty změny nejsou k lepšímu.

V. LIČKA: Je správné, že padla dohoda a zkusilo se něco jiného. Pro mě je podstatné, aby čeští fotbalisté a kluby měly co největší zápasové vytížení. My ho všeobecně máme málo. Ano, těžko bude souhlasit Slavia, která hraje poháry a má hodně hráčů v reprezentaci. To je ale výjimka. Klasický hráč Zlína či Baníku se ale nudí. Takže něco navíc kvituji. Pak je druhá otázka, aby soutěž byla zajímavá co nejdéle a co tomu přináší právě nadstavba. To je nutné si pak vyhodnotit a případně systém upravit.

L. MIKLOŠKO: Bylo to děláno pro to, aby týmy i ve středu tabulky měly o co hrát, stejně jako ty ve druhé polovině, kde se bojuje o záchranu. Je to zajímavé, jen my na to nejsme moc zvyklí. Třeba v Anglii je běžné, že tam je ještě play-off o postup do vyšší soutěže, které může hrát až šestý tým v konečné tabulce. Tím pádem je soutěž atraktivnější, protože i když jste ve středu tabulky, často máte stále šanci se třeba na to šesté místo dostat.

V. SVĚRKOŠ: Na to asi nemám vyhraněný názor. Já si budu spíše přát, aby ligu neovlivnila zase nějaká epidemie, stopka. Snad vše proběhne jak má a lidé se vrátí na tribuny. A jestli se liga odehraje s nadstavbou nebo bez ní, už je celkem jedno. Vše má svá „pro“ a „proti“. Každopádně by bylo super, kdyby i v nadstavbě bylo ještě o co hrát. Ať tam není zase někdo odskočený. Má to své kouzlo, ale nevadil by mi ani starý klasický systém.

P. KUBINA: Já jsem stará škola, takže bych to nechal, jak to bylo. Prostě první tým je po třiceti kolech mistr, další za ním jdou do pohárů a poslední dva padají. Je to tak i v předních evropských soutěžích. Nadstavba pro mě osobně není zajímavá.

5. Je něco, na co se v nadcházejícím ligovém ročníku speciálně těšíte?

R. KRAJČO: Obecně na evropské poháry, protože je skvělé, když je české týmy hrají a vidíte to srovnání s evropskou konkurencí. Doufám, že se Slavii podaří dostat do Ligy mistrů, případně Evropské ligy, a fandit budu i dalším českým týmům. Hrozně bych si přál, aby se zvedl náš koeficient a s tím i účast našich klubů, protože pak je větší šance i pro Baník. A velká očekávání mám i od zprávy, že FIFA zvažuje určité změny pravidel. Mně zaujalo především to o čistém čase. To by se mi naopak líbilo a možná i fotbalu by to prospělo. Ale těším mě i zrušení výhody gólu na hřišti soupeře.

V. LIČKA: Na každý ročník se těším, a tyto pocity mám i teď. Loni jsem se těšil, že máme tři favority na titul. A pak jsem byl zklamaný, jak to Slavia proletěla. Teď sice nečekám, že tam bude Plzeň, ale po příchodech a změnách v týmu bude mnohem lépe připravená Sparta. Mezi ní a Slavií očekávám velký souboj s tím, že za nimi se budou rvát Jablonec, Liberec a další mužstva. Očekávání mám i od podoby hry a jejího posunu v Česku. Jak ho ovlivní třeba nedávné mistrovství Evropy.

L. MIKLOŠKO: Na mistrovství Evropy se mi líbily výkony rozhodčích, jak pískali, jelikož většina utkání byla vedena volnějším způsobem, hra plynula a sudí nebyli moc vidět. Na můj vkus se v české lize moc přerušuje, je tam příliš faulů a není to ideální jako v zahraničí.

V. SVĚRKOŠ: Jelikož jsem spjatý s Baníkem, tak se vždy těším, jak sezonu odstartuje a jak mu to půjde. Zároveň jsem zvědavý na souboj o titul, protože Sparta bez alibi vyhlásila na něj útok, že ho chce získat zpátky. Strašně bych přál Filipu Panákovi, aby se po těch zdravotních obtížích dostal na hřiště. Ve Spartě mu drží všichni palce, v přípravě vypadal dobře, takže snad mu zdraví vydrží. Třeba vyletí i nějaký nový talent. To je vždy fajn.

P. KUBINA: Nikdy jsem Slavii nebo Spartě nefandil, ale to, co Slavia předvádí v lize i v Evropě, je určitě něco, na co se dá dívat. Hrají super fotbal, rovnají se s předními evropskými kluby, takže klobouk dolů. Těším se ale i na fanoušky Baníku, kteří jsou nejlepší v lize. Jezdí ven, a pokud jich v Ostravě přijde třeba šest tisíc, tak to je podobné, jako kdyby kdekoliv jinde bylo vyprodáno.

6. Kdo bude podle vás mistrem? A proč?

R. KRAJČO: Bylo by krásné, kdybychom to po letech zase zažili a byl to Baník, ale nevím, nakolik je to reálné. Jinak útok na titul vyhlásila Sparta s Pavlem Vrbou, mají sebevědomá prohlášení, takže budou dřít, aby Slavii vzali tu její nadvládu. Já bych ale favorizoval právě Slavii. Stát se však může cokoliv, třeba dojde i na překvapení. To je na fotbalu zajímavé.

V. LIČKA: Uvidíme, jak boj ovlivní změny. Výhodou Slavie je, že trenér je tam už čtvrtý rok a umí kontinuálně navazovat na předchozí ročník. Zajímavé je, že Sparta i Slavia prožívají vrchol sezony už na jejím začátku skrze kvalifikaci Ligy mistrů, v tom byl krásný výrok trenéra Pavla Vrby. Z toho pohledu si přeji, aby jim to vyšlo. Souboj o titul ale vidím mezi Spartou a Slavií padesát na padesát.

L. MIKLOŠKO: Slavia podle mého názoru asi znovu obhájí, protože má nejlepší kádr a tým je někde jinde než ostatní v lize. Samozřejmě uvidíme i co Sparta, jak se dá dohromady, ale Slavii nepřekoná.

V. SVĚRKOŠ: Když ne Baník, tak Sparta. (zasměje se) A proč? Pavel Vrba má za sebou kompletní přípravu, je to dobrý trenér, umí tým výborně připravit a navíc se k němu často se k němu v rozhodujících okamžicích přiklání i štěstí.

P. KUBINA: Doufám, že Baník, ale jsem realista, a kdybych si měl tipnout, tak určitě řeknu Slavii. V naší lize nemá konkurenci, takže věřím jí.

Ve druhé (páteční) části se můžete těšit na odpovědi hokejisty Rostislava Olesze, promotéra organizace Oktagon MMA Ondřeje Novotného, kouče mistrovského Baníku z roku 2004 Františka Komňackého, někdejšího majitele ostravského klubu Aloise Hadamczika a bývalého útočníka Václava Daňka.