Loňské MS v Rusku skončilo pro Anglii zklamáním. Dosáhli jste „jen“ na semifinále.
Škoda, věřil jsem, že po 52 letech vyhrajeme. Rozhodla zkušenost Chorvatů, na druhou stranu šlo i tak o krásné léto. Fotbalově jsme po delší době uspěli, bylo super počasí a země držela pospolu.

Jan Štěrbák, člen oficiálního fanklubu české fotbalové reprezentace.
V Anglii uspějeme, tvrdí člen fanklubu. A vzpomíná na Baroše i obrat s Nizozemci

V úvodním zápase kvalifikace na ME 2020 narazíte na Česko. Věříte si?
Nezlobte se, ale myslím, že prohrajete 1:3. (usmívá se) Anglie má šanci ovládnout celou skupinu. Doufám, že doma neztratí ani bod. U vás, v Bulharsku nebo Černé Hoře to ovšem bude o dost těžší.

Pamatujete si vzájemný duel ve Wembley z roku 2008?
Vedli jste 2:1 a Joe Cole vyrovnal v nastavení. Upřímně? Zasloužili jste si vyhrát.

Do nového Wembley se Anglie „přestěhovala“ po demolici devětasedmdesátileté stavby v roce 2003. Jak to vnímáte?
Cesta na něj mi trvá půl hodiny, takže skvěle. (směje se) Teď vážně: lidé ze severu si stěžují, že reprezentace se soustředí jen na Londýn. Částečně souhlasím, když tým hrál loni v Leedsu na Elland Road proti Kostarice, atmosféra byla nepopsatelná. Jasně, Wembley má sice největší kapacitu, ale i další místa mají něco do sebe a měla by dostat prostor.

Anglie – Česko: souboj fanklubů.Zdroj: Deník

Londýn má ovšem výhody, třeba ve spoustě tradičních hospod. Máte nějaké doporučení?
The Rocket v Eustonu, což je čtvrť poblíž nádraží King‘s Cross. Pokaždé, když hrají „Three Lions“, je nacpaná k prasknutí a ovzduší je elektrizující. Doporučuju pivo značky Foster's – můj jasný favorit.

Češi se rovněž musejí připravit na odlišná divácká pravidla. Jaká?
Během zápasu nesmíte stát a pít v hledišti alkohol. Přísné, že? Ani to nicméně někdy nezabrání excesům. Nedávno třeba fanoušek Birminghamu vběhl na hřiště a udeřil do hlavy Jacka Grealishe z Aston Villy. Nestává se to často, ale divíte se pak všem těm nařízením?

Přitom se říká, že fotbal v Anglii je na úrovni náboženství. Jak to cítíte vy?
V podstatě stejně. Fandím Watfordu, a to proto, že jsem se narodil vedle stadionu Vicarage Road a celý život tam bydlím. Chodím na každý zápas od roku 2004. Klub celý život podporuje i táta – míval permanentku, dneska asistuje přímo na stadionu.

Brankář Tomáš Vaclík, opora fotbalové Sevilly.
Reprezentace půjde na Anglii a Brazílii bez zraněného Vaclíka. Nahradil ho Kolář

Jak vypadá den typického fotbalového fanouška na britských ostrovech?
Většinou si v práci bere den volna, aby se na střetnutí připravoval hned od rána a měl co nejlepší zážitek. Já v pátek pracuju, ale jen do pěti, takže pár piv před výkopem stihnu. Víc se ale těším v říjnu do Česka, utkání venku mě baví ještě víc.

Váš tip už známe. Přesto: Mohou Češi v Londýně uspět?
Obávám se, že ano. (usmívá se) Současná Anglie je celá o Harrym Kanovi. Jeho góly jsou skvělé, posunul nás i v Lize národů. Nevíme ale, jak ho nahradit v případě zranění. Ani naše obrana nepatří k nejsilnějším, stejně tak schopnost podržet míč. Šanci bezpochyby máte.

Trenér České fotbalové reprezentace Jaroslav Šilhavý
Nejdřív Wembley, pak kanárci v Edenu. Čeká reprezentaci ráj či peklo?