Pozdraví známé, omrkne trénink malých capartů a pak přizná: „Lidé si nás pletou.“ A je k tomu víc důvodů - bratry nespojuje pouze podoba, ale i láska k fotbalu. Akorát zatímco mladší Michal trénoval Spartu i českou reprezentaci, starší Jiří vede nesourodou partu kamarádů v okresním přeboru.

Andreas Vindheim, nová posila týmu AC Sparta Praha.
Nová doba. Letná už není odkladištěm veteránů

V sobotu však bude mít slávu skoro jen pro sebe. Do Břežan přijede televize na „pralesní“ zápas v rámci projektu Můj fotbal živě.

„Konečně se ukážu sám za sebe,“ říká s úsměvem 57letý kouč a hned přidává poslední historku: „Dozvěděl jsem se, že na mě byl záběr při utkání Slavia Plzeň. Komentátor vykládal, že tam sedí Michal Bílek. Ale byl jsem to já!“

Výsledek této záměny? Až k popukání. Bratr, nyní reprezentační kouč v Kazachstánu, musel onu „škodu“ žehlit u přátel. Ivan Hašek mu napsal: „Ty jsi tady, jo? Proč nedáš vědět?“

Parťáci: otec a syn

Vraťme se k Jiřímu Bílkovi. Stejně jako Michal, i on hrál fotbal, za Spartu. Ale neměl prý takovou píli… Nakonec se vyučil číšníkem, po revoluci si pořídil restauraci. A skoro z ničeho nic byl sportovním manažerem! Chvíli snil o prestižním postu v klubu (v období po Karlu Jarolímovi prý měl nabídku od Slavie). Ale pak ho pohltil svět realit.

Patrik Schick.
Špatný začátek s Bulharskem? Byla to facka, řekl hrdina Schick

Z velkého fotbalu nezmizel úplně. I díky synovi. „Chodil snad na každý můj zápas. Velký fanda,“ vzpomíná Jiří Bílek mladší. Ano, ten slávista. Donedávna její hráč, kapitán, nyní pomocná ruka Jaroslava Tvrdíka v Edenu. 35letý funkcionář má pořád k otci blízko. „Bydlíme kousek od sebe,“ přitakává.

Jejich debaty se netočí kolem běžných věcí, jde jen a především o fotbal. Důkaz? Syn radí otci, jak vést tréninky v Břežanech. Sem tam se přijde podívat. „Nemám tolik času, ale trenérská a manažerská práce není tak odlišná,“ vysvětluje Bílek mladší.

Až tedy Břežany v sobotu vyběhnou k poslednímu zápasu sezony, měli byste v jejich hře vidět prvky ze Slavie. „Jirka mi říká, abych velké zápasy nesledoval jako divák a fanoušek, ale jako trenér. Něco z toho pak implementuji tady. Funguje to. V zimě se výrazně potrénovalo a pak jsme v přípravě dokázali porazit týmy z vyšších soutěží s lepší individuální kvalitou,“ líčí nadšeně Bílek starší. O týmu v malé, ovšem bohaté vesnici dokáže vyprávět takřka až neuvěřitelné příhody. 

Předseda Fotbalové asociace ČR Martin Malík.
Hysterická reakce, píše Malík na otevřený dopis Jihlavy. Slíbil podporu VAR

Stejně zajímavý je ale osud jeho syna. Ze sparťana slávista? Uznávaný, respektovaný? Takřka nepředstavitelné. Ovšem stalo se… „Neuteču z toho, že mě Sparta vychovala. Ale nikdy mi nedala šanci v áčku, tudíž jak jsem odešel, tak to moje sparťanství skončilo. Teď mám nejlepší práci ve skvělém klubu. To je čest,“ říká důrazně Bílek mladší.

Rudé barvy jsou rázem tabu i pro otce. „To je normální, když máte blízkého člověka ve Slavii. Na Letnou zajdu, jen když se hraje derby. Ale mrzí mě, v jakém stavu se Sparta nachází,“ líčí.

Sen o reprezentaci

Dlouho se také u Bílků (radši) nerozebíralo téma reprezentace. Českým barvám se vždy fandilo, nicméně… Jedno období přineslo zlou krev. Strýc Michal vedl národní tým. A svého synovce ignoroval. „Vyčítal jsem mu to,“ zmiňuje Jiří Bílek starší.

Rozhodčí Jan Jílek
Bývalý sudí Jan Jílek: Jaro? Hodně špatná reklama pro český fotbal

Přitom pozvánce (v roce 2010) by se tolik lidí nepodivovalo. Bílek mladší zažíval parádní podzim v Německu, s Kaiserslauternem porazil i Bayern Mnichov. Ale bylo z toho jen zařazení do širšího kádru, nic víc. „Časem jsme si to vyjasnili. Michal mi řekl, že se bál, co to může přinést. Novináři si na něj zasedli, u veřejnosti to také neměl bůhvíjaké. Tohle by svádělo k protekci a nepomohlo by to nikomu a ničemu,“ říká Bílek starší.

Na druhou stranu strýc je v rodinných kruzích uznávanou personou. A nejmladší fotbalista z tohoto klanu jej bral jako vzor. „Jasně, seniorská reprezentace byla vždy můj sen. Ale už to dávno neřeším. Navíc jsem moc dobře věděl, že v kádru jsou skvělí hráči,“ vysvětluje Bílek mladší.

Do „nároďáku“ se dostal z rodiny úplně někdo jiný. Oba dospěláky trumfla malá holčička. Devítiletá dcera Jiřího Bílka staršího (a nevlastní sestra Jiřího Bílka mladšího). Akorát nedělá fotbal vidět ji můžete při baletu v Národním divadle.

SK Olympie Dolní Břežany - Sokol Zlatníky, Můj fotbal živě, InfografikaZdroj: Deník

Liberečtí fotbalisté
Glosa: Už je to tu zase. Rozklad libereckého Slovanu děsí