Čím budu, až budu velký? Sedmák Základní školy Havlíčkova v Litoměřicích Jakub Vítek má v této otázce jasno: rád by byl sportovním publicistou a tvrdě na tom maká už teď. Na cestě za splněním snu ho podporuje rodina i škola.

Fotbalista Paris St. Germain Neymar (vpravo).
Neymar a spol. Svět řeší soudní tahanice i vydírání golfem

Lásku k fotbalu v Kubovi zasel děda Otakar Gabriel, dřívější „sporťák“ Ústeckého deníku. „Bral jsem ho na fotbalové zápasy, kde jsem zpovídal sportovce i trenéry,“ vzpomíná Gabriel. První rozhovor, který si Kuba ve 12 letech „střihl“ sám, byl s dřívějším trenérem Brozan Petrem Čermákem. Další s hráčem Alešem Piklem.

Zpovídal i Alissona z Liverpoolu

Kubu dnes podporuje především třídní učitel Vojtěch Jandač. Kromě toho, že učí na ZŠ Havlíčkova, působí ve Fotbalové asociaci jako oficiální doprovod zahraničních reprezentačních družstev, která do ČR jezdí na utkání s našimi reprezentanty. „Ve třídě přirostl každému k srdci,“ chválí školák 30letého pedagoga.

Jandač, dřív aktivní atlet na Dukle, vede už osmým rokem atletiku v domovském Chotěšově. Do Litoměřic dojíždí za prací. „Ve škole je hodně kluků, kteří mají rádi fotbal a tahají ze mě lupeny,“ směje se pedagog. Jedině Kuba chce ale o „kulatém nesmyslu“ také psát. A nevybírá si zrovna „malá piva“.

Brankář Jiří Pavlenka.
Brankář Pavlenka pro Deník: o narození syna, roli otce, Baníku i Brémách

Pro školní web vyzpovídal nejdražšího brankáře z Brazílie Alissona Beckera a naposledy v červnu kapitána bulharské reprezentace Ivelina Popova i černohorského beka Adama Marušiće. Rozhovory dělal v lobby hotelů, kde reprezentace bydlely. „Když kolem mě procházejí všechny ty slavné tváře, občas mě chytne obrovská nervozita. Ale po první otázce to ze mě spadne,“ svěřuje se začínající publicista.

V podzimní kvalifikaci má v hledáčku Kosovany, Angličany i Severní Iry. „Už mám vytipováno několik hráčů,“ prozrazuje Kuba, který občas zajde i na místní kopanou. Nenechal si ujít například poslední derby FK Litoměřicka s Brozany. Kromě fotbalu ho zajímá i novodobá historie.

Kroužek mediální výchovy

Základní škola Havlíčkova v Litoměřicích rozvoji sportovního nadání u dětí přeje. Působí tu řada pedagogů – sportovců včetně ředitelky – veslařky Blanky Ježkové starší. „Snažíme se modelovat žáky k technice a sportu,“ přibližuje ředitelka. Neví o tom, že by se tu někdo věnoval sportovní publicistice tak intenzivně jako Kuba.

Možná to ale změní kroužek mediální výchovy, který na žáky čeká od nového školního roku. Pod Jandačovým vedením bude mít za cíl právě i vyhledávání a podporu talentů v této oblasti. Škola nedávno ve veřejném hlasování vyhrála se svým projektem v participativním rozpočtu Litoměřic. Na pozemku si ještě letos bude moct vybudovat dětské hřiště za 200 tisíc z městské kasy.

OPORA LIBERCE. Filip Nguyen by se měl dnes postavit do brány české reprezentace.
Gólman Nguyen: Nevím, na čem přestup do Slavie ztroskotal