Jenže pak se začaly dít věci. Čechy totiž nepoložil ani rychlý gól Boumy už ze čtvrté minuty, ani zvýšení Van Nistelrooije z minuty dvacáté. Kouč Brückner ukázal, že se nebojí a odhodlal se ke hře na tři obránce, vlastně v tu chvíli nebylo už moc co ztratit. A český celek naopak získal.

Už tři minuty po druhé nizozemské brance totiž snížil Jan Koller. Stav 1:2 z českého pohledu pak vydržel až do doby, kdy do konce utkání zbývalo necelých dvacet minut. Tentokrát se do střelecké listiny zapsal Milan Baroš.

FC Viktoria Plzeň – GNK Dinamo Zagreb.
Plzeň zná svého soupeře v Lize mistrů. V cestě jí stojí Olympiakos Pireus

Hrdinou zápasu pak byl Vladimír Šmicer, který v 88. minutě rozhodl o výhře Čechů. Pro národní tým znamenala výhra postup ze skupiny. "Jsem šťastný. Otočit zápas s Holanďanama na mistrovství Evropy, to je nádhera," rozplýval se tenkrát před novináři Pavel Nedvěd. Naopak Nizozemci nenacházeli slova z opačného důvodu. "Nerozumím tomu. Dali jsme dva góly a asi jsme předpokládali, že to tak půjde dál," krčil rameny útočník Arjen Robben.

Jedna z nejúspěšnějších reprezentačních akcí samostatné české reprezentace nakonec skončila pro svěřence Karla Brücknera až smolnou porážkou v prodloužení semifinálového utkání proti Řecku.

Fotbalista Brazílie Gabriel Jesus (uprostřed) se raduje z gólu, který následně nebyl uznán.
Sudí neuznali Brazilcům tři góly, zápas s Venezuelou skončil 0:0