Po středečním čtyřbrankovém vítězství nad Píští nasázeli svěřenci trenéra Lubomíra Adlera odvěkému rivalovi stejný počet gólů. Určitě se však nedá říct, že by lázeňští fotbalisté plnili v utkání hraném před možná i šesti sty diváky jen roli sparingpartnerů.

Jenomže Prašivkovu celku se na rozdíl od domácích branku vstřelit nepodařilo. Ovšem kdo ví, jak by se utkání vyvíjelo, kdyby fulnecký sudí Miroslav Klement našel odvahu odpískat pokutový kop po střetu klimkovického forvarda Michala Bači s jedním z polaneckých zadáků.

„Neblázni. Kontakt jsem tam viděl, ale kdybych takovou penaltu odpískal, pak bych těch jedenáctek musel fouknout za každý další podobný souboj v zápase snad šest,“ vysvětloval arbitr ještě před pauzou v tu chvíli ošetřovanému útočníkovi. „Nejen v prvním poločase, ale prakticky v celém utkání jsme měli trošku víc štěstí než Klimkovice,“ hodnotil utkání kouč Polanky Adler.

Asistent vyzýval k trpělivosti


Úvodní pětačtyřiceti­minutovka tak vyzněla těsně, ale díky chladnokrevnému lobu rozběhnutého Robina Bartoše přece jen ve prospěch Polanky, v jejímž středu se možná trochu nečekaně, ale rozhodně ne úplně překvapivě, objevil i šutér Pavel Cirkl. „Byl to risk, ale Pavlovo nasazení, které bylo i jeho velkým přáním, se ukázalo jak potřebný manévr. Jeho přítomnost byla na hřišti hodně vidět,“ vysvětloval domácí lodivod. „Hodně jsem chtěl hrát. Sice to nebylo optimální, ale i tak si myslím, že to za to stálo,“ pousmál se jarní polanecký kanonýr.

„Pánové, klid. Zatím to příliš neotvírejte, není ještě čas na to hrát vabank. Buďte trpěliví,“ vyzýval před druhým poločasem žluto-modré jeden z Prašivkových asistentů Alois Grussmann. Ale fotbalisté nejproduktivnějšího týmu I.B třídy, skupiny B, jeho slova nenaplnili. Ovšem i dílem sporného okamžiku z jedenapadesáté minuty. V ní byl faulován před hostující šestnáctkou Cirkl a z rychle rozehraného přímého kopu domácí kapitán David Valenčin zaskočil gólmana Petera Chalachana, jenž si rovnal zeď.

„Tohle byl okamžik zápasu. Rozhodčí zvedl ruku, což jsme pochopili buď jako nepřímý kop, anebo naznačení, že rozehrávat se smí až po povelu píšťalkou,“ zlobil se ještě po zápase kouč Václav Prašivka. „Věřím, že kdyby to bylo ještě chvíli pouze 1:0, pak bychom byli schopni vyrovnávací branku vstřelit,“ dodával.

Od toho okamžiku se začal hrát naprosto otevřený fotbal, v němž však za přece jen delší konec provazu tahali domácí. Jejich dvoubrankový náskok se nakonec díky trefě Martina Plisky a Jaroslava Prauska nakonec ještě zvýšil, byť klimkovičtí hned v několika případech nebyli daleko od gólové radosti. Tu jim však vzal, i přes nepříjemné zranění nártu, který momentálně „zdobí“ sádrový krunýř, jistými zákroky brankář Radovan Řehulka. „Druhý poločas byl o mnoho živější než ten první a to i díky fanouškům, kteří vytvořili opravdu zajímavou, typicky fotbalovou kulisu,“ doplnil trenér Polanky Lubomír Adler.

FK SK Polanka – TJ Klimkovice 4:0 (1:0)

Branky: 12. Bartoš, 51. Valenčin, 59. Pliska, 68. Prausek. Rozhodčí: Klement – Dresl, Budař. ŽK: Planka – Majling, Chalachan.Platících diváků: 350.

Polanka: Řehulka (87. Pospíšil) – Halamíček, Vozník, Valenčín, Kaluža – Forman (60. Slahúčka), Bartoš, Petr Planka (72. Vyležík), Pliska, Prausek – Cirkl. Trenér: Lubomír Adler.

Klimkovice: Chalachan – Kašuba, Knopp, Matzner – Majling, Komár, Teichmann (62. Koval), Peterek – Švábík, Václav Prašivka ml., Bača (71. Janečka). Trenér: Václav Prašivka st.


Trestňák platit neměl, zlobil se Chalachan

Už v průběhu zápasu jste se hodně zlobili na hlavního rozhodčího Klementa, který pustil rozporuplný přímý kop Davida Valenčina. Jak jste tu inkriminovanou situaci viděl z branky?

Rozhodčí zvedl ruku na znamení, že se bude rozehrávat až na píšťalku. Já si začal stavět zeď a v tom jejich kapitán vystřelil. Ten gól určitě platit neměl.

Máte pocit, že takový sporný gól ovlivnil průběh zápasu?

Ano. Myslím si, že to byl zlomový okamžik zápasu. Dostali jsme gól na 2:0. Vzápětí navíc Michal Bača neproměnil vyloženou šanci. Nemůžu se zbavit pocitu, že hlavní rozhodčí byl nejslabším článkem nedělního zápasu.

A co říkáte výkonu domácí Polanky?

Domácí hráli určitě dobře. Potvrdili výkonnost a dokázali, že do I.A třídy patří.

První branku jste inkasoval už po dvanácti minutách. Právě v tu chvíli jste se po lobu Bartoše za míčem jen bezmocně ohlížel. Myslíte si, že to z vaší strany šlo vyřešit jinak?

Asi ano. Byl to okamžik, možná jsem tam měl jít, možná jsem měl zůstat na čáře. Myslel jsem si, že bude stačit, když mu zmenším střelecký úhel, ale hezky mě přeloboval. To se musí nechat.

V posledním kole vás čeká domácí derniera proti v současné chvíli předposlední Vřesině…

S Vřesinou chceme určitě doma vyhrát, abychom potvrdili, že právě končící sezona, která začala tak báječně vítězstvím v Lázeňskému poháru, byla dobrá. Teď jsme sice prohráli derby, ale takový je už holt fotbal. V Klimkovicích je hodně dobrá parta, která táhne za jeden provaz. Rádi bychom dosáhli na to druhé místo, ale ani třetí příčka by nebyla špatná.

Valenčin: Rozhodčí Klement píšťalku zvednutou neměl

Ne. Hlavní rozhodčí Klement po faulu na Pavla Cirkla určitě neměl zvednutou píšťalku. Hned několikrát jsem se na něj podíval, ale podle mě opravdu nic takového nesignalizoval. Navíc na mě kluci, Vozi (David Vozník – pozn. red.) a myslím i Formič (Ivo Forman) volali, ať to rychle kopnu, že brankář si staví zeď a není připravený. Bylo to dílo okamžiku: viděl jsem, prázdnou branku, tak jsem to tam dal.