Český fotbal se nachází v asi největší polistopadové krizi. Už v pátek se koná valná hromada Fotbalové asociace České republiky, kde by se měl volit nejen předseda, ale také další členové výkonného výboru. Jedním z kandidátů na post předsedy řídící komise za Moravu je majitel fotbalového Hlučína Alan Jančík, který se vyjádřil k současné situaci uvnitř fotbalového dění. „Věřím, že nastává čas, aby se fotbal očistil,“ uvedl Jančík.


Český fotbal se po dotačním skandálu předsedy FAČR Miroslava Pelty nachází v obrovské krizi. Co na jeho zatčení říkáte?
Tato situace není pro nás, kteří ve fotbale působíme, určitě komfortní, nicméně nemáme žádné konkrétní informace, čeho přesně se FAČR nebo předseda (pan Pelta, pozn. red.) měli dopustit. Před týdnem zasedali v Brně delegáti valné hromady z moravské komory, ale ani tam jsme se nic nového nedověděli. Nicméně fotbal funguje, zápasy se hrají a myslím, že naše vedení v čele s prvním místopředsedou Zdeňkem Zlámalem dělá vše pro to, aby se krize rychle nějakým způsobem vyřešila.

Dokážete si představit, že by Miroslav Pelta nadále v nějaké funkci v českém fotbale pokračoval?
Myslím, že tato otázka není momentálně na pořadu dne. Pan Miroslav Pelta je ve vazbě, na valné hromadě kandidovat nebude. Nicméně pro fotbal udělal hodně a já ctím presumpci neviny, proto bych se k tomu nechtěl moc vyjadřovat.

Odpovídáte stejně vyhýbavě nebo opatrně jako většina fotbalových funkcionářů. Co ta kauza vypovídá o stavu českého fotbalu?
Myslím si, že se český fotbal dostal na určitou hranu a budou muset přijít výrazné změny. Nechci se vyhýbat odpovědím, jen doopravdy ctím presumpci neviny, což je rozdíl. Informace o zatčení čerpám jen z médií, a proto bych nerad vynášel zásadní soudy. Nebylo by to vhodné.

Jaký dopad má současná situace pro fotbalové kluby na Moravě a ve Slezsku.
Samozřejmě se nás tato kauza dotýká, celkově to není dobrá reklama pro fotbal

Dotkne se kauza klubů, jako je třetiligový Hlučín?
Pro nás v klubu se nic nemění, pracujeme, dále vychováváme děti a mládež, vždyť jich u nás působí bezmála tři stovky. Musíme si poradit a jít dále. Podobně se podle mě na celou věc dívá většina klubů.

Co očekáváte od páteční valné hromady?
Snad nikdy jsem nevěnoval fotbalu tolik času jako teď, neustále komunikuji s lidmi z fotbalového prostředí v Čechách a hlavně na Moravě. Valná hromada se blíží a situace je každý den trochu jiná, názory i očekávání se vyvíjejí, zatím to vypadá, že odlišný postoj zastávají lidé z klubů a jiný fotbaloví funkcionáři z krajů a okresů. Myslím si, že důležité bude, aby Morava a Slezsko vystupovaly jednotně. Zda k tomu dojde, nevím, uvidíme o víkendu.

Už víte, koho budete podporovat?
Ano, myslím si, že vím.

Proč jste se vůbec rozhodl kandidovat? S jakou vizí a s jakými plány?

Myslím si, že by se do fotbalového dění měly více zapojit kluby, vždyť jsme to my, kdo fotbal hraje a tak chceme mít nad organizaci soutěží větší kontrolu. V tomto směru cítím i od jiných oddílů značnou podporu.

Kromě vás ve volbách bude usilovat o přízeň z regionu Karel Kula. Má podporu klubů z regionu. A co na jeho kandidaturu říkáte?

S Karlem Kulou jsem v kontaktu, bavíme se o fotbale, o situaci, o volbách. Karel je určitě osobnost, bývalý reprezentant, vynikající hráč Baníku. Je to jeden z mála bývalých fotbalistů, kteří se etablovali ve fotbalovém prostředí. Škoda že jich není více. Kandiduje na člena VV za Moravu, na tuto pozici volí na jen funkcionáři z krajů a okresů. Osobně si myslím, že může uspět. Co se týká kandidatury na místopředsedu VV FAČR, tak si myslím, že to bude mít ve volbách proti Zdeňku Zlámalovi hodně těžké. Ten nyní z pozice prvního místopředsedy pracuje pro fotbal snad 24 hodin denně. A podle mých informací si troufnu říct, že hodně úspěšně. Jsem moc rád, že Zdeněk vystoupil ze stínu pana Miroslava Pelty a dokazuje, že FAČR řídí, i v této nelehké situaci, velmi dobře

Hodně se mluví o vlivu Romana Berbra. Zaznamenal jste ho? Co na jeho osobu vůbec říkáte?
To nevím, já se s ním osobně neznám, do kontaktu jsem s ním zatím nepřišel a jeho vliv nijak nepociťuji. Je místopředsedou VV za Čechy, tak byste se měl zeptat asi spíše tam

Řada fotbalových funkcionářů mluví o tom, že je ideální čas, aby fotbal prošel očistou a zbavil se lidí spojených se skandály. Myslíte si, že to je reálné.
Pevně věřím, že tento čas nastává …

KDO KANDIDUJE DO VV FAČR?
Předseda VV FAČR (1): Martin MALÍK, Petr FOUSEK, Libor DUBA.
Místopředseda VV FAČR za Moravu (1): Zdeněk ZLÁMAL, František JURA, Jiří KUBÍČEK, Karel KULA.
Místopředseda VV FAČR za Čechy (1): Roman BERBR, Petr MLSNA, Miroslav LIBA.
Předsedkyně ŘKČ FAČR (1): Dagmar DAMKOVÁ.
Předseda ŘKM FAČR (1): Pavel BLAHA, František JURA, Pavel NEZVAL, Alan JANČÍK.
Člen VV FAČR za Čechy (2): Miroslav LIBA, Rostislav VOTÍK, Ladislav ČIČMANEC, Michal FISCHER, Petr MLSNA, Michal BLASCHKE.
Člen VV FAČR za Moravu (2): Miroslav VRZÁČEK, František JURA, Karel KULA, Pavel BRÍMUS, Stanislav KALÁB, Pavel BLAHA.
Člen VV FAČR za ligu (2): Tomáš PACLÍK, Dušan SVOBODA, Miroslav DVOŘÁK.