„Už se nemůžu dočkat, byla to hrozně dlouhá doba," přiznává pětadvacetiletý záložník, který bude usilovat o návrat do klubu zpod žižkovského vysílače. „Když jsem byl doma v Ostravě, tak kromě toho, že jsem hrál futsal za bílovecký klub, chodil jsem se dívat i na Baník. Byl jsem také na druhé lize v Karviné nebo Opavě," vypráví mimo jiné ostravský odchovanec.

Jak došlo k vašemu angažmá ve futsalovém klubu FC Smíšené NC-Line Bílovec?

Přišel za mnou Martin Šťastný (předseda klubu), jestli bych nechtěl jít k nim do týmu. Za to bych mu chtěl teď přes noviny moc poděkovat. Za Bílovec jsem sehrál kvalitní zápasy a určitě mi to pomohlo. Byl jsem v kontaktu s balonem a v mužstvu byla opravdu dobrá parta lidí. Jsem rád, že jsem dostal tuhle šanci.

S týmem jste skončili na celkovém devátém místě. Jaký dojem na vás krajský přebor zanechal?

Prvotním cílem byla záchrana krajského přeboru. Já si myslím, že to byla velmi dobrá soutěž, kde byla spousta výborných týmů. V mančaftech byli šikovní fotbalisté, kteří by se určitě neztratili ani ve velkém fotbale. Krajský přebor měl určitě svoji kvalitu.

Se 42 brankami jste se stal nejlepším střelcem soutěže. Co na to říkáte?

Když se to tak rozjelo, tak už jsem chtěl být nejlepším střelcem a šel jsem si za tím. Hodně mi v tom pomohli kluci v týmu. Poslední kola mi nahrávali na góly ještě více, šlo to všechno přese mě. Bez spoluhráčů bych byl těžko nejlepším střelcem celé soutěže.

Zápasy v dresu bíloveckého FC Smíšené vám tak určitě pomohly udržovat kontakt s fotbalem, že?

Je to tak. Pomohlo mi to hodně. Turnaje jsme měli co dva týdny, do toho byly ještě nějaké tréninky, takže to byla určitě velká pomoc. Teď, když už jsem znovu na velkém hřišti a trénuju, tak kdybych byl bez futsalu, bylo by to pro mě těžší. Takhle je pro mě ten návrat jednodušší.

Připravoval jste se i s některým fotbalovým klubem?

Kromě futsalového týmu s nikým. S jakýmkoliv fotbalovým klubem jsem to měl zakázané. Kdybych trénoval s někým jiným, nevěděl bych, co by se mohlo stát. Třeba by mi trest ještě navýšili. Měl jsem individuální tréninky sám, které jsem měl dané od Žižkova, a do toho jsem ještě hrál futsal za bílovecký celek.

Kterým sportům jste se ještě odmala věnoval?

Odmalička jsem hrál i hokej. Ale nakonec zvítězil fotbal.

Navštívil jste během své pauzy nějaká fotbalová utkání v Moravskoslezském kraji?

Často jsem se chodil dívat na Baník a taky jsem jezdil na druhou ligu do Karviné nebo do Opavy. Jinak jsem se byl párkrát podívat i v Praze na Žižkov. S klukama jsem byl pořád v kontaktu. V televizi jsem fotbal sledoval pořád. Bez toho by to nešlo (usměje se).

Jak jste trávil volný čas bez fotbalu?

Rád hraji futsal, takže bylo super, že jsem mohl odehrát celou sezonu v krajském přeboru. Jinak jsem čas trávil nejraději s přáteli.

Jak hodnotíte dosavadní výkony Znojma, v jehož dresu jste působil? Tým je momentálně první ve druhé lize, která před startem jara změnila název na Fotbalovou národní ligu.

Nedávno jsem volal majiteli klubu, panu Kohoutkovi, do Znojma. Gratuloval jsem mu, protože jejich výsledky jsou výborné. Říkal, že by možná chtěli i postoupit a možná by jim pomohlo město. Byl by to obrovský úspěch, kdyby se ve Znojmě hrála první liga. Sezonu mají dobře rozjetou, tak snad se jim to podaří dotáhnout až k postupu.

Jak jste se s osmnáctiměsíčním trestem vyrovnával?

Začátky pro mě byly moc těžké. Ze startu jsem si uvědomoval, co se všechno stalo, přebíral jsem si to. Nenapadlo by mě, že můžou být zakázané látky i v léku, který se prodává normálně v lékárně. Udělal jsem chybu, bohužel. Ze začátku jsem ani netrénoval. Byl jsem v takovém stavu, že už jsem si myslel, že to nemá cenu. Asi po pěti měsících jsem se do toho zpátky dostal. Měl jsem svého individuálního trenéra Lukáše Vydru, který mě dříve trénoval v Baníku, a momentálně se cítím být ve formě a konečně se připravuji už na velkém hřišti.

Doporučil byste něco ostatním fotbalistům, aby se jim nestalo to, co vám?

Když se mi to stalo a ukazovali mi pak všechny látky, které jsou zakázané, tak je jich opravdu strašně hodně. Jestli něco doporučit fotbalistům, tak určitě se podívat na internetové stránky svazu, aby každý věděl, co všechno je zakázané, protože to můžou být i obyčejné prášky jako modafen, obsahující nějaké látky, které se před zápasem vůbec nemůžou brát. Mě do té doby nikdo nic neřekl, nikdo mě s ničím nepoučil. Potom to vlastně přišlo najednou. Takže každý, kdo dělá vrcholový sport, by na to měl být připraven.

Jak vzpomínáte na dobu, než přišla nucená osmnáctiměsíční pauza?

Měl jsem nabídku, že jsem mohl zůstat doma a hrát za Baník Ostrava. Nakonec to ale nedopadlo, což mě trošku mrzí, ale s tím se nedá nic dělat. Dostal jsem se pak na Žižkov a ještě předtím, než přišel trest, jsem měl nabídky i z jiných klubů. Ale všechno padlo. Bohužel to přišlo v nevhodnou chvíli.

Jak to momentálně vypadá s vaším návratem na fotbalové trávníky?

Trest mi vyprší za necelý měsíc, takže se teď připravuju sám na Viktorce, protože s mužstvem ještě trénovat nemůžu. V létě mi tady končí smlouva, tak doufám, že po vypršení trestu odehraji nějaké zápasy a potvrdím to, že tady do toho týmu patřím. A v létě se uvidí, jestli zůstanu tady, nebo půjdu někde jinde.

Stihl jste něco probrat s trenérem Nádvorníkem nebo novým italským trenérem Giancarlem Favarinem, který ho před pár dny nahradil?

Odvolání trenéra Nádvorníka a příchod italských trenérů je poměrně čerstvé, takže jsem s nimi v kontaktu ještě vůbec nebyl. Momentálně jsem na Žižkově v kontaktu s ředitelem Rybou a s ním zatím řeším všechny věci okolo fotbalu. Ale jak jsem pochopil, tak všechno záleží na mně, jak se mi bude dařit na hřišti, jestli budu ve formě nebo ne. Od toho se pak bude odvíjet moje budoucnost.

S kterými hráči jste byl v kontaktu nejvíce?

Hodně s Dankem Bartlem, který je také odchovanec Baníku a momentálně působí na Žižkově, nebo s Marcelem Šťastným, který ve Viktorce začínal odmalička. Hráčů, se kterými jsem byl v kontaktu, je hodně, to bych musel jmenovat asi deset, patnáct jmen.

Byl ve hře i návrat do Baníku Ostrava?

Byly tam kontakty, protože na Žižkově to vypadalo, že kvůli trestu skončím úplně. Takže jsem si hledal klub, kde bych mohl hrát. Tím, že jsem byl doma v Ostravě, tak se nabízel Baník, kde jsem byl v kontaktu s pár lidmi. Ale nakonec to nevyšlo, nedá se nic dělat.

PETR ZAPALAČ

Datum narození: 30. dubna 1987

Pozice: záložník

Působiště: Baník Ostrava, Znojmo, Viktoria Žižkov.

Odchovanec Baníku Ostrava, kterému 20. dubna vyprší dopingový trest. O návrat se momentálně pokouší ve Viktorii Žižkov.

CO SE TEHDY STALO…

Fotbalový záložník byl od ledna roku 2011 v kádru Viktorie Žižkov, která ho získala na přestup.

Na podzim roku 2011 měl však odchovanec Baníku Ostrava po zápase Gambrinus ligy s Teplicemi pozitivní dopingový test na clenbuterol, který fotbalista užil v léku na astma, a od disciplinární komise dostal osmnáctiměsíční zákaz startu.

Distanc mu vyprší za jednadvacet dní, tzn. 20. dubna.

VYBRANÉ DUELY OČIMA PETRA ZAPALAČE

BARCELONA X REAL MADRID

„Jsem velkým fanouškem Barcelony. Je to celosvětový fenomén, který hraje fair-play a ve kterém hrajou nejlepší fotbalisté světa. Kdybych to měl hodnotit, tak španělská liga podle mě ale není nejlepší na světě. Za tu považuji anglickou nebo německou ligu."

RAFAEL NADAL X ROGER FEDERER

„V tenise vyloženého favorita nemám. Oba hráči jsou vynikající a jsou mi sympatičtí. Je to pro mě tak padesát na padesát. Tenis moc neumím, ale rád ho sleduji, ostatně jako všechny sporty. Jsem velký sportovní fanoušek."

HC VÍTKOVICE X HC TŘINEC

„Tady je to jednoznačná záležitost. Jsem velký fanoušek hokejových Vítkovic. V letošní sezoně jsem se byl párkrát podívat přímo v ČEZ Aréně. Na zápasy v play-off už jsem to bohužel nestihl."

Tabulka střelců futsalového moravskoslezského krajského přeboru:

1. Petr Zapalač (FC Smíšené NC Line Bílovec) 42 branek

2. Michal Ballarin (Bolatice) 37 branek

3. Jan Rumel (Růžové Tlapičky Hukvaldy) 32 branek

4. Karel Prchal (FC Jokerit Kopřivnice) 27 branek

5. Michal Buček (FC Jokerit Kopřivnice) 24 branek

6. Jiří Konrád (Beach Boys Odry) 22 branek

7. - 8. Jiří Jachník a Jiří Šimek (oba Top Dogs Nový Jičín) 21 branek